Inkubátor Program 2016

 
A Magyar Nemzeti Filmalap elindította „INKUBÁTOR PROGRAMJÁT” pályakezdő filmrendezők számára, első egész estés játékfilmjük elkészítésének elősegítésére.

 

CÉLOK

A Filmalap az INKUBÁTOR PROGRAMOT azzal a céllal hozta létre, hogy első egész estés (min. 70 perces) filmként olyan kis költségvetésű játék-, animációs vagy dokumentumfilmek készüljenek, melyek lehetőséget teremtenek a fiatal rendezők innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozására.

A Filmalap célja továbbá, hogy az INKUBÁTOR PROGRAM résztvevői a Filmalap támogatási rendszerét megismerjék, és megfelelő referencia szerzése révén a későbbi pályázatokban minél sikeresebben szerepeljenek.

A program keretében a Filmalap a filmalkotások elkészítéséhez a pénzbeli támogatáson túl folyamatos szakmai és gyakorlati segítséget nyújt. A pályázatok elbírálása gyorsabb, egyszerűsített eljárás mellett folyik.

A PROGRAMBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA BIZTOSÍTOTT ELŐNYÖK:

-  Jogi segítségnyújtás: a filmalkotás megvalósításához kapcsolódóan (a pályázat benyújtásához, a csatolandó szerződések és jogi nyilatkozatok elkészítéséhez, szerzői jogok tisztázásához, cégalapításhoz, stb.) ,

 

-  Pályázati segítségnyújtás: a pályázati dokumentáció összeállításához

 

-  Infrastruktúra: a Filmalap infrastruktúrájának igénybevétele (pl. helyiséghasználat fejlesztési

megbeszélésekre, az egyes alkotócsoportok egymással történő konzultációjára, vetítési

lehetőség a Filmalap Róna utcai vetítőtermében - N épület),

 

-  Rendszeres konzultációk: A Filmalap a nyertes projektek résztvevői számára a program egyes

szakaszaihoz kapcsolódva szakmai konzultációkat tart (pl. forgatókönyv-fejlesztés, marketing

koncepció készítés, forgalmazási kérdések),

 

-  Szakmai mentorálás: a pályázók szakmai és gyakorlati felkészítése, mentorálás a pályázat

egyes szakaszaiban, szakmai mentori csapat által

 

-  Kedvező feltételek:

soron kívüli döntés a pályázati folyamat során

  • kibővített jelentkezői kör
  • a program résztvevőit az adminisztrációs díj és a filmszakmai és pénzügyi ellenőri díj megfizetésének kötelezettsége nem terheli,
  • producer-mentor is lehet egy megvalósuló film producere,
  • a filmalkotás megvalósításában megfelelő referenciával rendelkező producerrel együtt olyan producer is részt vehet, aki állami felsőoktatási képzésben producer szakon diplomát szerzett.

 

A PROGRAM FOLYAMATÁNAK RÉSZLETES LEÍRÁSA

I. JELENTKEZÉS

A Filmalap Inkubátor Programban az alábbi államilag elismert felsőoktatási képzésekben diplomát szerzett magyar vagy EGT állampolgárok vehetnek részt rendezőként:

  • -  Színház- és Filmművészeti Egyetem - (mozgókép) rendező szak

  • -  Budapesti Metropolitan Egyetem – animáció szak, mozgóképművész szak

  • -  Eötvös Lóránd Tudományegyetem – filmkészítő szakirány

  • -  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – animáció szak, médiaművész szak

  • -  Eszterházy Károly Főiskola (Eger) – mozgóképművész szak

    A fenti felsőoktatási intézményekben diplomát szerzetteken túl a Filmalap elfogadja a következő pályázók jelentkezését is:

    1. (a)  külföldifelsőoktatásiintézményekbenfilmrendezői,filmkészítői,animációs,mozgóképművész és hasonló szakokon diplomát szerzett .

    2. (b)  a fenti felsőoktatási intézményekben, de egyéb szakokon diplomát szerzettek , amennyiben rendezői minőségükben rövidfilmjük illetve animációs filmjük egy nemzetközi filmfesztivál hivatalos (nemzetközi) versenyprogramjában szerepelt. A fesztivál részvételt a jelentkezőnek megfelelően igazolnia kell.

    3. (c)  olyan alkotók, akiknek rendezőként rövidfilmjük vagy animációs filmjük nemzetközi fesztivál hivatalos (nemzetközi) versenyprogramjában díjat nyert. A fesztivál-díjat a jelentkezőnek megfelelően igazolnia kell.

    Feltétel, hogy a jelentkező rendezőnek Magyarországon még nem került moziban bemutatásra egész estés (min. 70 perces) filmalkotása.

    A Filmalap mérlegelés alapján olyan alkotók, illetve hallgatók jelentkezését is elfogadhatja, akik a fenti képzéseken diplomát még nem szereztek, amennyiben az abszolutórium megszerzését a felsőoktatási intézmény igazolja.

    Felhívjuk az Inkubátor Programra jelentkezők figyelmét, hogy a Filmalap eseti pályázati rendszerében nyújtott vizsga-és diplomafilmek támogatása továbbra is ebben a támogatási formában történik.

    A jelentkezéshez szükséges dokumentumok

    • -  kitöltött jelentkezési lap

    • -  nyilatkozatok (aláirva és beszkennelve):

      o azInkubátorProgrambanvalórészvételrevonatkozókötelezettségvállalásról

      o sajátötleteseténatreatmentfelhasználásijogainakmeglétérevonatkozóan

- Más alkotó ötlete vagy adaptáció esetén a megfilmesitési jog megszerzésére vonatkozó opciós szerződés vagy felhasználási szerződés másolata. Az opciós vagy felhasználási szerződésekben

kiköthető, hogy a hatálybalépés feltétele a pozitív támogatói döntés,

  • -  a jelentkező diplomájának másolata, vagy az abszolutórium megszerzésének igazolása,

  • -  az esetleges fesztivál részvétel vagy díj igazolása,

  • -  amennyiben a jelentkezőnek már készült rövidfilmje, annak online, akár jelszóval védett elérhetősége (link),

- a jelentkező (az elkészülő filmalkotás rendezője) által írt saját, vagy más forgatókönyvíró által megírt szinopszis max. 1 oldal , és treatment kb. 5-10 oldal terjedelemben

A jelentkezés módja: a jelentkezéshez szükséges dokumentumok feltölthetők a www.mnf.hu /Pályázatok/Inkubátor Program oldalon. Pályázni online lehet – személyesen vagy postán beküldött pályázati anyagot nem fogadunk el.

A jelentkezés határideje: 2016. szeptember 12.

II. ELŐVÁLOGATÁS

A jelentkezők által benyújtott treatmentek alapján a mentorok (kiválasztják azt a legfeljebb 10 rendezőt, akik lehetőséget kapnak a pitch fórumon filmtervük bemutatására.

A pitchre való felkészülést a szakmai mentorok segítik.

A pitch fórumon résztvevő 10 filmterv kiválasztásának határideje: 2016. október 14.
Az előválogatón kiválasztott treatmentek alkotóit a Filmalap e-mailben értesíti és nevüket honlapján

közzéteszi.

III. FILMALAP INKUBÁTOR PITCH FÓRUM

A szakmai mentorok által kiválasztott és felkészített alkotók (rendező, forgatókönyvíró) a pitch fórumon mutatják be filmtervüket meghívott szakmai közönség és a pitch fórum szakmai zsűrije előtt.

A pitch fórum várható időpontja: 2016. november 18.

Az 5 nyertes projekt kiválasztása a pitch fórumon történik az alábbiak szerint: - a szakmai zsűri 3 projektet választ ki,
- a pitch fórumra meghívott szakmai közönség 2 projektet választ ki

A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága a projekteket a Filmalap pályázati rendszerében előzetesen támogathatónak tekinti és azokról soron kívül dönt.

IV. FORGATÓKÖNYV FEJLESZTÉS

A Filmalap az Inkubátor Programban megvalósuló 5 nyertes projekt forgatókönyv-fejlesztéséhez az alábbi támogatást nyújtja, támogatási rendszerén belül, pályázat keretében. A pályázatot jogi személy vagy a természetes személy (rendező) nyújthatja be.

- a forgatókönyv fejlesztés 2.000.000,- Ft összegű támogatása, az alábbi ütemezésben:
→ 500.000,- Ft, mely közvetlenül a támogatási szerződés megkötését követően kerül kifizetésre,
→ 750.000,- Ft a forgatókönyv első verziójának bemutatásakor

3

→ 750.000,- Ft a végleges forgatókönyv benyújtását követően.
A program résztvevőinek a forgatókönyv fejlesztési támogatási szerződés megkötésétől kezdve 3

hónap áll rendelkezésére a forgatókönyv végleges változatának megírására.
A forgatókönyvírás során a résztvevőknek a Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapata rendszeres

(havonta legalább egy) konzultációs lehetőség biztosít.
A forgatókönyv végleges változatának elfogadásáról a Filmszakmai Döntőbizottság soron kívül dönt. V. FILMGYÁRTÁSI SZAKASZ

Legkésőbb a forgatókönyv elfogadását követően a program résztvevői filmenként egy-egy projektcéget hoznak létre és filmgyártási pályázatot nyújtanak be alacsony költségvetésű (low budget) film elkészítéséhez.

A támogatás maximális mértéke a következő:

  • -  játékfilm elkészítésére 62.000.000,- Ft,

  • -  dokumentumfilm elkészítésére 22.000.000,- Ft,

  • -  animációs film elkészítésére 82.000.000,- Ft.

    A filmgyártási támogatás összege magában foglalja az alábbi marketing költségeket, összesen legfeljebb 2.000.000,- Ft összegben:

    • -  produkciós fotós költsége

    • -  produkciós sajtós (PR szakember)

    • -  trailer vágó (trailer egyéb marketinghez kapcsolódó video anyagok elkészítése)

      A Filmalap a filmgyártási támogatást az alábbi ütemezésben nyújtja:

      • -  a támogatási szerződés megkötését követően 90%,

      • -  elszámolás után 10%.

        A költségvetés kidolgozásánál és a finanszírozás összeállításánál a program résztvevői kötelesek a 25%- os közvetett támogatást figyelembe venni.

        A Filmalap által felkért marketing szakemberek konzultációt tartanak az alkotók részvételével a film marketing koncepciójának elkészítéséről, majd a filmalkotás végső vágott verziójának elkészülését követően. A konzultációkon való részvétel kötelező.

        A filmalkotás moziban történő bemutatásának határideje a filmgyártási támogatási szerződés megkötésétől számított 12 hónap. Animációs filmek esetében - a megvalósítás időigényességére tekintettel - a moziban történő bemutatás határideje a filmgyártási támogatási szerződés megkötésétől számított 24 hónap.

VI. FORGALMAZÁS

A Filmalap vállalja a programban elkészített filmalkotások moziban történő első bemutatásának megszervezését, továbbá segítséget nyújt a bemutatóhoz kapcsolódó marketing tevékenységekhez és a mozi-forgalmazóval való megállapodáshoz. A magyarországi forgalmazásra vonatkozóan a Filmalap, a támogatott és a forgalmazó háromoldalú forgalmazási szerződést kötnek. A nemzetközi forgalmazást a Filmalap saját hatáskörben, sales részlegén keresztül végzi. A Filmalap nemzetközi világforgalmazó érdeklődése esetén, meghatározott feltételekkel az alkotókkal ettől eltérően is megállapodhat.

4

EGYÜTTMŰKÖDÉS A PRÁGAI ELŐADÓMŰVÉSZETI EGYETEM FILM- ÉS TELEVÍZIÓS KARÁVAL - A FAMU ÖSZTÖNDÍJA

Az Academy of Performing Arts in Prague (AMU) Film – és Televíziós Kara (FAMU) a Filmalap Inkubátor Programjához kapcsolódva az öt nyertesen kívül az Inkubátor pitch fórumon részt vett egy további forgatókönyvíró-rendezőnek különdíjként fejlesztési ösztöndíjat ajánl fel az egyetemükön folyó Midpoint forgatókönyv fejlesztő képzési programon való részvételre. A FAMU ösztöndíjasát az egyetem képviselője és a szakmai zsűri választja ki a pitch fórumon.

(Az ösztöndíj fedezi az 500 eurós részvételi díjat, valamint a program keretében a workshopok és a szállás költségét. A projekt producerének is jelen kell lennie mindkét workshopon. )

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

A Filmalap Inkubátor Program keretében benyújtott pályázatokra, valamint azok alapján nyújtott támogatásra egyebekben a Filmalap Támogatási Szabályzata és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény rendelkezései alkalmazandók.

A jelentkezők a pályázattal kapcsolatban bővebb felvilágosítást az inkubator@filmalap.hu email címen kérhetnek.