Zsemberi Zsófia: Küzdeni és minél többet forgatni

Zsemberi Zsófia a 2015-ös Inkubátor Programban tűnt fel Pinkler című filmtervével, miután Grunwalski Ferenc osztályában végzett az SZFE filmrendező szakán. Az Inkubátor Pitch Fórumon FAMU különdíját megnyerte, és nagy lendülettel fejleszti a filmtervét. Az elmúlt másfél évről kérdeztük.

- Lassan egy év telet el az Inkubátor Program Pitch Fórumát követően. Mi történt veled azóta?

Amellett, hogy elkezdtem fejleszteni a filmtervemet, forgattam sok mindent, főleg reklámokat. Amikor nem rendezek, szkriptesként (naplóvezetőként) dolgozom. Emellett igyekeztem előtérben tartani a Pinklert. Részt vettünk a Midpointon (ezt a lehetőséget ugyebár az Inkubátor Programon nyertem) és bejutottun a Connecting Cottbus koprodukciós marketjére. Összeàllt a csapat: D'Intino Patricia producer és új írónk van Bak Zsuzsa személyében.

 

Moodfotó a Pinkler című filmtervhez

- Mi volt a legfontosabb tanulsága az inkubátoros munkának?

Jó forgatókönyvet kell írni – ez a legfontosabb. Sok dolog letisztázódott azóta a könyvvel kapcsolatban, hálás vagyok nagyon, hogy ha nehezebb (de legalábbis biztosan hosszabb) úton is, de fejleszthetem a könyvet egy nemzetközi csapattal a FAMU keretein belül.

- A Midpointon pontosan milyen képzéseken vehettél részt?

A Midpoint Feature Launch programjába kerültem, ami egy intenzív forgatókönyvfejlesztő workshop. Nagyon örültünk, hogy ott további díjat nyert a projekt és meghívták a Connecting Cottbus co-production marketre. Most januárban pedig az Eastweek script fejlesztő workshopra megyünk, ami a Trieszti Nemzetközi Filmfesztivál keretèn belül rendeznek.

- Mit javasolnál egy pályakezdés előtt álló filmesnek, milyen hibát ne kövessen el? És mi az, amit semmiképp ne mulasszon el?

Ez nagyon függ attól melyik országban kezdi el a pályáját szerintem, de saját magára legalább annyira hallgasson, mint a "nagyokra". Küzdeni, küzdeni és minél többet forgatni, gyakorlatot szerezni! Legyen alázatos és tisztelje a csapatát. Női rendezőként pedig még inkább küzdeni:) Szeretnék sokkal több női rendezőt, filmest látni.

- Hogyan tovább? Mit látsz magad előtt a következő hónapokban?

Forgatókönyvírás, előkészítés,  Filmalaphoz  beadás, további pályázatok felkutatása, lehetséges koproducerek bevonása, kutatómunka, majd remélhetőleg gyártás-előkészítés, casting. Ezek a terveink általánosságban. A következő állomás most Trieszt lesz, az első draftunk hamarosan elkészül, közben pedig aktívan folyik a kutatás és az eredeti regény szerzőjével való egyeztetés. Egy biztosnak tűnik: a főhőst nem lesz egyszerű megtalálnunk!