„Veszélyes lehet a fagyi, de nem a forgatáson!”

Áprilisban kezdődött volna Szilágyi Fanni első mozifilmjének a forgatása az NFI Inkubátor Program támogatásával. A szerelmi háromszögbe bonyolódó egypetéjű ikerpár történetét két szemszögből elmesélő Veszélyes lehet a fagyi producerei, Kenesei Edina és Pataki Ági mesélt az újratervezésekről és a júliusra tervezett forgatás előkészületeiről.

A COVID19/karanténhelyzet a Veszélyes lehet a fagyi című nagyjátékfilmünket átfogó módon érintette, mind az előkészítés, mind a forgatás ideje miatt. Volt egy első sokk - nyilvánvalóan nem csak nálunk, hanem minden induló/futó produkcióban - de Inkubátor filmként, 26 nap forgatással, hirtelen több szempontból is nagyon törékenynek éreztük a helyzetünket.  

Az első újratervezést követően (amit aztán továbbiak követtek) körvonalazódott, hogy a karantén ellenére szinte minden munkafázissal tudunk haladni, a casting kivételével. A film egyik főszereplője a forgatókönyv szerint 60+ - ezt a szereplőt március elején még kerestük, de a karantén alatt a védett korú jelöltek (érthető módon) még a COVID19 kapcsán hozott szabályokat szigorúan betartva sem vállalták a próbafelvételeket. A helyzet végül a karakter újragondolásához vezetett, a szereplő picit visszafiatalodott, most kb. 55 éves.  

Veszélyes lehet a fagyi látványterv

A Veszélyes lehet a fagyi-t eredetileg április 26-án kezdtük volna forgatni, a járványhelyzet bejelentése után, első körben június 8-ra toltuk. Időközben kiderült, hogy az a dátum nem tartható - jelen állás szerint 2020. július 13-án kezdünk.  Az előkészítésre több időnk volt, ami összességében mindennek jót tett, de talán az operatőr illetve a látványrészleg tudta legjobban kihasználni. A filmben nagyon sok a VFX, a plusz idő lehetővé tette, hogy minden VFX snittet aprólékosan kidolgozzuk.   

Ha különböző mértékben és módon is, de minden munkakörre hatással volt a karantén: volt, aki rövid időre szinte teljesen munka nélkül maradt (színészek, helyszínek egyeztetése), viszont bizonyos esetekben a korlátozás több munkát jelentett (az éppen esedékes újratervezést követően).  

Általános értelemben a helyzet negatív hozadéka volt az elbizonytalanodás - a tervezhetetlenség nemcsak gyakorlati, hanem pszichés/mentális terhet is jelentett. Ezt a lehetőségeink szerint próbáltuk kezelni, de a produkción túlmutató általános bizonytalanság, - hogy csak a két legnyilvánvalóbbat, a személyes biztonságérzetet/egészséget és a jövőbeni egzisztencia kérdését említsük – némileg rányomta bélyegét az elmúlt hónapokra.  

Online meetingen a Veszélyes lehet a fagyi stábja

A pozitív hozadék, hogy amivel lehetett haladni, arra végsősoron több idő jutott - úgy érezzük, hogy ezt a megnyert időt sikerült teljes mértékben kihasználni, Ami szintén nagyon jó tapasztalatnak bizonyult, hogy az előkészítésben dolgozó stábtagok nyugodt és kreatív hangulatban haladtak a munkájukkal (amellett, hogy időközben pékek lettek, festettek, hímeztek, napi lapszemle vlog-ot indítottak).  

A film előkészítésén a karantén alatt mintegy 18-19 ember dolgozott, új - a történetet vagy a forgatókönyvet érintő - ötlet nem került elő, köszönhetően annak, hogy kreatív oldalról a film már a COVID beköszönte előtt is biztos lábakon állt, kiforrott alkotói elképzelésekkel.   

Ha július 13-án kezdeni tudunk, akkor a film eredeti timingját nem befolyásolja a kényszerpihenő. Néhány tisztázandó dolog maradt, pl. a következő hetekben fogunk megállapodni a rental cégekkel – az általános helyzet miatt bizonytalan, hogy versenyelőnyben vagy hátrányban vagyunk-e. És szintén a következő hetekben kell – a Filmintézet ajánlását követve, de saját lehetőségeinket figyelembe véve - a stáb biztonságát megalapozni. Lehet veszélyes a fagyi, de szándékaink szerint nem a forgatás ideje alatt.  

Kenesei Edina, Pataki Ági