Új magyar animáció a mozikban a Filmalap támogatásával

Hamarosan a mozikba kerül a Filmalap támogatásával készült első animáció, a Salamon király kalandjai című családi kalandfilm.

A 17 éves, meglehetősen szertelen Salamon király nemrég örökölte meg a trónt apjától, a fiú azonban még nem érett meg az uralkodásra, mindenből viccet csinál és idős tanácsadójára is csak ritkán hallgat. Különleges képessége, hogy ért az állatok és növények nyelvén, de ezt is csak csínytevésre használja. Legjobb barátja Tobi, a sivatagi róka, aki minden mókában hű társa. Mindeközben Jeruzsálem városa rendkívüli eseményre készül, ugyanis Balkist, Sába királynőjének érkezését várják, akit Salamon feleségének szánnak. Az esküvő előtt azonban a szomszédos királyság ifjú örököse, Hadad bosszút esküszik Salamonon az apja bűnéért, Edóm lerombolásáért, ehhez pedig egy démont is megidéz, így Salamon a sivatag közepén találja magát, távol az országától. A királyfi és Tobi útnak indulnak, hogy visszaszerezzék a trónt, ám útjuk során számtalan kaland vár rájuk.

 

A Salamon király kalandjai rendezője a belga származású Albert Hanan Kaminski, akinek nevéhez olyan animációs filmek és sorozatok fűződnek, mint például az Áron és a csodák könyve, a Babar: Az elefántok királya és a Pettson és Findusz. A 80 perces animációs film izraeli-magyar koprodukcióban készült a hazai Cinemon, valamint az izraeli Eden Produtions stúdióiban, a forgatókönyvet a József Attila-díjas Böszörményi Gyula írta, producere Temple Réka és Edna Kowarsky. A magyar szinkronhoz olyan neves színművészek adták a hangjukat, mint Nagy Ervin, Csöre Gábor, Pálmai Anna, Schneider Zoltán, Csankó Zoltán, Bogdányi Titanilla, Szacsvay László, Harsányi Gábor és Esztergályos Cecília.

 

A közel 700 millió forint összköltségvetésű izraeli-magyar koprodukcióban készült családi rajzfilm 2012 májusában kapott 3 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalaptól forgatókönyv-fejlesztésére, majd további 200 millió forintot a gyártásra. Legutóbb 2015-ben láthatott magyar családi filmet a közönség: a Mancs című kalandfilm animációs betétekkel tarkítva mutatta be a címszereplő mentőkutya életét.

A Salamon király kalandjai szeptember 28-án kerül a magyar mozikba, hazai forgalmazója a Vertigo Média.