Új kezdetek, izgalmas folytatások: ők forgatnak 2017-ben

Animációk, az Inkubátor Program elsőfilmjei, illetve izgalmas és fontos életművek folytatásai forognak 2017-ben a Filmalap támogatásával. Almási Tamás új egészestés dokumentumfilmet készít, míg Nemes Jeles László, Reisz Gábor és Ujj Mészáros Károly pedig kiemelkedően sikeres bemutatkozását követően a második nagyjátékfilmjét forgatja idén.

Almási Tamás – Folyékony arany – dokumentumfilm

Az aktuális témákat feldolgozó és erős drámai koncepcióval rendelkező dokumentumfilmjeiről híres Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) rendezésében készülő Folyékony arany témája a leghíresebb és legnagyobb múltú hungarikum, a tokaji aszú.

Almási Tamás és alkotótársai arra vállalkoznak, hogy mai történetek által bemutassák a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és a megszállott várakozást, mely a világhírű aszú készítését kíséri. A dokumentumfilm hősei a borvidék legelszántabb borászai, akik nem fogadják el a világ bornagyhatalmai által rájuk kényszerített statisztaszerepet. Életüket teszik fel arra, hogy a világ legjobb desszertborát elkészítsék és helyreállítsák a borvidék egykori hírnevét. A film Tokaj elfeledett tündökléséről és lehetséges újjászületéséről szól. 

A forgatás már a 2016-os szüretkor elkezdődött. Az operatőr Vízkelety Márton, a producerek Ugrin Julianna és Ditz Edit nemzetközi borakadémikus.

 

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta – Műanyag égbolt – animáció, Inkubátor Program

A legnívósabb nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotópáros első mozifilmje Műanyag égbolt címmel készül. A hazai filmes műfajok palettájáról régóta hiányzó sci-fi animáció egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok utolsó lehetőségként egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki. A lehetséges jövő társadalmi rendszere két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ebből a kiindulópontból bontakozik ki a kalandot, drámát, érzelmet és akciót ötvöző Műanyag égbolt története.

Az alkotópáros célja, hogy provokatív és kortárs témát dolgozzon fel az animáció eszközeivel. „A termőföld 60 éven belüli eltűnésének réme valós és tudományos tény, az egyik következménye annak, amit az emberi civilizáció okozott. Egy animációs mozifilmmel – vallják az alkotók – talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben felkavaró témákra irányítsuk a figyelmet.”

A lenyűgöző és újszerű képi világot ígérő Műanyag égbolt gyártása decemberben kezdődött, több mint egy évig tart, a film 2019-ben lesz látható a mozikban.

A sci-fi animáció a magyar Salto Film és a francia Paprika Films koprodukciójában készül Fülöp József, Sipos Orsolya, Pierre-Emmanuel Fleurantin és Laurent Baujard producerek vezetésével. A Paprika Films nem először vesz részt magyar film gyártásában, ugyanis Fliegauf Bence Csak a szél (2012) című Berlinale Ezüst Medve-díjas alkotása is a közreműködésükkel készült.

 (Forrás: Műanyag égbolt produkció)

Milorad Krstić - Ruben Brandt, a gyűjtő – animáció

Ruben Brandt, a gyűjtő címmel a világ leghíresebb múzeumaiban őrzött remekművek elrablásáról és a műkincsrabló banda utáni hajszáról készül egész estés animációs pszicho-thriller.

A sikerei csúcsán álló Ruben Brandt pszichoterapeutát rémálmai arra kényszerítik, hogy 13 festményt elraboljon a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Ruben Brandt és csapata minden nap támad: Louvre, Tate Gallery, Uffizi, Ermitázs, Szépművészeti Múzeum...  Rubenék napok alatt a világ legkeresettebb rablóivá válnak. A fejükre kitűzött jutalom eléri az 1 milliárd dollárt. A rendőrök mellett fejvadászok és gengszterek elszánt hada is a nyomukba ered. Mike Kowalski washingtoni magándetektívet, a műkincsrablások nemzetközi szakértőjét bízzák meg, hogy kerítse kézre a "Gyűjtőt".

A James Bond-filmeket idéző, különleges helyszíneken játszódó pszicho-thriller megálmodója, írója és rendezője Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész. A Ruben Brandt, a gyűjtő „egy akciódús thriller, egyszersmind időszörfölés a huszadik századi mozi hullámain” - vallja Milorad Krstic, aki a My Baby Left Me című első animációs rövidfilmjével Ezüst Medve díjat nyert 1995-ben a Berlinálén.

A nagyszabású animációs mozifilm producere Miskolczi Péter, Rockov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy Fehér János. A kontinenseket átívelő hajszákat felvonultató, fantáziadús látványvilágú film a tervek szerint 2018 tavaszán kerülhet a mozikba.

(Forrás: Ruben Brandt produkció)

Reisz Gábor – Rossz versek

Rossz versek címmel januárban kezdi forgatni második mozifilmjét Reisz Gábor, a közelmúlt egyik legnagyobb filmes meglepetése, a több mint hatvanezer nézőt elérő és temérdek fesztiváldíjat elnyerő Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című kultfilm író-rendezője.

A forgatás január végén kezdődik és augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. A Rossz versek főszereplője a 30 körüli Merthner Tamásról szól, aki élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de Tamás utazásai által egy szubjektív képet kapunk a 90-es, 2000-es évek Magyarországáról.
A forgatókönyvet is jegyző Reisz Gábor a Van…-nal összeszokott fiatal filmes csapattal dolgozik második játékfilmjén: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound design-ért Lukács Péter Benjámin felel. A Van filmzenekar már teljes erőbedobással dolgozik az új film zenéjén.

A Rossz versek-et Berkes Julia producer vezetésével a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártja.

 

Szilágyi Zsófia – Egy nap – Inkubátor

Szilágyi Zsófia „hétköznapok lényegéről” szóló első mozifilmje Egy nap címmel készül.  „Érdekel a hétköznapiság. Egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket, nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy „izgalmasabb” és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az „érdekesebb” történet a háttérben marad”. – összegzi az Egy nap forgatókönyvét is jegyző pályakezdő filmes. Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett a színművészetin Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában, első mozifilmjében egy átlagos nap átlagos rutincselekedeteinek bemutatásával párhuzamosan a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki a dráma.

Az Egy nap operatőre a legfiatalabb filmes generáció kiváló képviselője, Rév Marcell lesz, aki Szimler Bálint Itt vagyok-jával tűnt fel, majd Császi Ádám Viharsarok és Mundruczó Kornél Fehér Isten című rendezéseit fényképezte. Az Egy nap producere Pataki Ági mellett a pályakezdő Kenesei Edina. A forgatás márciusban kezdődik.

 

Ujj Mészáros Károly – X.

Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs szereplésével márciusban kezdi második mozifilmjének forgatását Ujj Mészáros Károly, a sikeres, közel 130 ezer nézőt vonzó Liza, a rókatündér rendezője. A X. címmel készülő krimi annyiban rokonítható a Liza, a rókatündér-rel, hogy ismét sok haláleset szerepel a történetben, de vígjáték helyett skandináv típusú, erős vizuális világú, nagyon izgalmas, látványos és fordulatos krimi készül.

Az érzelem, és a Lizá-ban bizonyított szereplőgárda sem fog hiányozni az új filmből Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs főszereplők személyében, akik mindhárman nyomozót alakítanak. Sok további remek színész, például Kulka János is feltűnik majd a napjaink Budapestjén játszódó történetben, ahol egy lányát egyedül nevelő rendőrnő egy szövevényes bűnügy kellős közepén találja magát.

A stáb kulcstagjai nagyrészt megegyeznek a Liza, a rókatündér hét Magyar Filmdíjjal és több mint húsz nemzetközi fesztiváldíjjal is elismert alkotógárdájával. Az operatőr Szecsanov Martin lesz.

Az X. című film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba. producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox.

 

Csuja László – Virágvölgy – Inkubátor

Csuja László (Foszfor, 2010) játékfilmrendezői bemutatkozása, a Virágvölgy egy coming-of-age történettel keresztezett road movie lesz. A Virágvölgy főszereplője egy értelmi sérült fiú, a munkásszállón tengődő Roland, akit lefokoz a társadalom, ő azonban ezt nem hajlandó tudomásul venni. Rolandnak egyik percről a másikra kisfiúból apává kell válnia, amikor egy zavart tekintetű huszonéves lány beállít hozzá egy lopott csecsemővel azt állítva, hogy ő az apa. Nem sokkal ezután már együtt menekülnek egy boldogabb világ illúziója felé.

A Virágvölgy forgatókönyvét Csuja László Nagy V. Gergővel közösen írta, a forgatás tavasszal kezdődik Budapesten és környékén, a film a tervek szerint már 2017 őszén látható lesz a hazai mozikban. A film Ferenczy Gábor és Muhi András producerek vezetésével készül a Focusfox gyártásában.

 

Nemes Jeles László – Sunset

Forgatás májustól.

 

Szász Attila – Apró mesék

Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Nagy Zsolt főszereplésével készül Szász Attila rendezésében Köbli Norbert forgatókönyvéből az Apró mesék című történelmi thriller.

Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. A film az alkotók szándéka szerint egy feszült, fordulatos és izgalmas történelmi thriller lesz, amelyben fontos szerepet játszik egy szerelmi szál is. A három főszerepben Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Nagy Zsolt lesz látható.

Az Apró mesék a nagysikerű Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert (Made in Hungária, A vizsga, Válótársak) forgatókönyvíró újabb közös munkája, akik ezúttal nem megtörtént esetet, hanem egy kitalált történetet visznek filmre.

Az Apró mesék producere Lajos Tamás, gyártója a Film Positive Productions, és szinte kivétel nélkül visszatér a négy Magyar Filmdíjjal és egy tucat nemzetközi fesztiváldíjjal elismert Félvilág alkotógárdája is: az operatőr Nagy András, a díszlettervező Valcz Gábor, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a vágó pedig Hargittai László lesz.

A forgatás jelentős részere ősszel kerül sor, a mozibemutató 2018 őszére várható.