Tokaj dokumentumfilm és hiperrealista dráma készül a filmalap támogatásával

 
Almási Tamás Tokajról készülő kreatív dokumentumfilmje és az elsőfilmes Szilágyi Zsófia Egy nap-jának forgatása kezdődhet a Filmalap gyártási támogatásával.

Az aktuális témákat feldolgozó és erős drámai koncepcióval rendelkező dokumentumfilmjeiről híres Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) rendezésében Folyékony arany címmel készülő alkotás gyártására 30 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.
A Folyékony arany témája a leghíresebb és legnagyobb múltú hungarikum, a tokaji aszú. Almási Tamás és alkotótársai arra vállalkoznak, hogy mai történetek által bemutassák a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és a megszállott várakozást, mely a világhírű aszú készítését kíséri. A dokumentumfilm hősei a borvidék legelszántabb borászai, akik nem fogadják el a világ bornagyhatalmai által rájuk kényszerített statisztaszerepet. Életüket teszik fel arra, hogy a világ legjobb desszertborát elkészítsék és helyreállítsák a borvidék egykori hírnevét. A film Tokaj elfeledett tündökléséről és lehetséges újjászületéséről szól.
A forgatás már az idei szüretkor megkezdődik. A Folyékony arany című film a tervek szerint 2018-ban készül el. Az operatőr Vízkelety Márton, a producerek Ugrin Julianna és Ditz Edit nemzetközi borakadémikus.

Az elsőfilmeseket segítő Filmalap Inkubátor Program keretében készülő Egy nap 62 millió forint gyártási támogatást kapott. Szilágyi Zsófia „hétköznapok lényegéről” szóló filmtervét az Inkubátor Program szakmai zsűrije választotta ki a tavalyi döntősök közül.
„Érdekel a hétköznapiság. Egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket, nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy „izgalmasabb” és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az „érdekesebb” történet a háttérben marad”. – összegzi az Egy nap forgatókönyvét is jegyző pályakezdő filmes. Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett a színművészetin Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában, első mozifilmjében egy átlagos nap átlagos rutincselekedeteinek bemutatásával párhuzamosan a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki a dráma.
Az Egy nap operatőre a legfiatalabb filmes generáció kiváló képviselője, Rév Marcell lesz, aki Szimler Bálint Itt vagyok-jával tűnt fel, majd Császi Ádám Viharsarok és Mundruczó Kornél Fehér Isten című rendezéseit fényképezte.
Az Egy nap producere Pataki Ági mellett a pályakezdő Kenesei Edina. A forgatás januárban kezdődik.

A Filmszakami Döntőbizottság határozatai és a nyertes pályázatok LISTÁJA