Tájékoztató napot tart a képző intézményeknek a Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet januárjában ötödik alkalommal hirdette meg a filmszakmai képzések támogatásáról szóló pályázatát képző intézmények részére. A pályázatok sikeressége érdekében a Nemzeti Filmintézet tájékoztató napot szervez a pályázóknak.

Március 2-ig várja a Nemzeti Filmintézet (NFI) a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre (díszletrajzoló, felvételvezető/location manager, sminkes kisegítő, fodrász kisegítő, grip/bühnés, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító) A pályázati kiírás elérhető: ITT  

A pályázattal kapcsolatos tájékoztató 2020. február 6-án, 10:00-kor kezdődik a Nemzeti Filmintézetben (1145 Budapest, Róna utca 174.). A részvételi szándékot február 3-ig jelezve itt lehet regisztrálni.  

Az eseményre a pályázaton indulni szándékozó intézmények vezetőit, oktatásszervezőit és szakmai vezetőit várják. A tájékoztató célja, hogy az NFI munkatársai bemutassák a pályázati kiírás újdonságait, fő bírálati szempontjait, a szerződéskötési és elszámolási részleteit. Továbbá ismertessék az eddigi pályázatok és megvalósult képzések tapasztalatait és eredményeit.   Az elmúlt években különböző oktatási intézményekben 27 képzés indulhatott el, melyek közül 21 le is zárult. A támogatott képzéseket mintegy 260 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, sokuk ma már a filmszakmában dolgozik és jelenleg is 82 fő jár támogatott képzésekre.  

Már közel 800 regisztrált felhasználója van a Filmesgyakornok.hu online platformnak és adatbázisnak, melynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, továbbá segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül. A Filmesgyakornok.hu-n keresztül eddig 324 pályakezdő filmes gyakornoki alkalmazás valósult meg.  

A képzési pályázatokat és a Filmesgyakornok.hu platformot is a Filmipari Képzési Programja keretében indította el az NFI. A 2016-ban bevezetett program forrása a filmszakmai képzési hozzájárulás, melynek értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez. Az ebből befolyó összegből az NFI a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően a támogatott képzések széles kör számára elérhetőek.  

Bővebb információ a szakmákról a Filmesgyakornok.hu-n és videók az Filmintézet Youtube csatornáján.