Szeptembertől forog a Viharsarok

 
A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága három film gyártási támogatásáról hozott döntést legutóbbi ülésén.

Ujj Mészáros Károlyt, Kenyeres Bálintot és Bodzsár Márkot követően még egy fiatal elsőfilmes, Császi Ádám Viharsarok című bemutatkozó játékfilmjének gyártását is támogatja a Filmalap. A Viharsarok 60 millió forint gyártási támogatásban részesült. Császi Ádám filmje a Proton Cinema produkciójában készül, producere Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter, a forgatás szeptemberben kezdődik. A 120 millió forint összköltségvetésű koprodukció német partnere a berlini szákhelyű Unafilm.
Császi Ádám több kiemelkedő rövidfilmet jegyez: 1 hét című filmjéért 2004-ben különdíjat nyert a Filmszemlén, a Gyengébb napok-ért pedig a Legjobb rövidfilm díját 2008-ban.
A Viharsarok című film a kamaszkor, a szerelem és az ébredő szexualitás megélésének drámája: mozgalmas, érzelemmel telt története önmagukat kereső kamaszok felnőtté éréséről szól.
A filmmel Császi mellett több pályakezdő is bemutatkozik a nagyközönségnek. Rév Marcell operatőrnek (Itt vagyok, Külalak, Varázslatos gladiátorok) és Takács Nóra látványtervezőnek is a Viharsarok lesz az első játékfilmje. A forgatókönyvet, melyet az alkotók a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával december óta fejlesztettek, Szabó Ivánnal közösen jegyezi a rendező.

Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című magyar-svéd koprodukcióban készülő játékfilmje a beadott új pályázat alapján 55 millió forint többlettámogatásban részesült. A Filmteam produkciójában készülő film forgatása július elején kezdődött és 42 napig tart, producere Major István. A Liza, a rókatündér korábban már 150 millió forint gyártási támogatásban részesült.

Mint arról korábban már hírt adtunk, Sós Ágnes többszörösen díjazott dokumentumfilmes Szerelem patak munkacímmel készít „tabu-filmet” egy özvegy parasztemberről, akinek a sorsán keresztül felvillannak a testi-lelki szerelem és életöröm hol drámai, hol boldog pillanatai. Az egészestés „dokumentum-mese” gyártója a DokuArt, producere a rendező és Ugrin Julianna. A Filmalap 19,5 millió forint gyártási támogatást ítélt meg a Szerelem patak-nak.

A Magyar Nemzeti Filmalap Döntőbizottsága legutóbbi ülésén forgatókönyv/filmterv fejlesztési támogatást szavazott meg a Pedalománia (producer: Garami Gábor, rendező: Xantus János, forgatókönyvíró:  Sallai Ervin, Xantus János), az Érintetlenek (producer: Sándor Pál, forgatókönyvíró:  Szekér András) és az Uri Muri (producer: Kántor László, rendező: Vidnyánszky Attila, forgatókönyvíró:  Podmaniczky Szilárd, Vidnyánszky Attila) című filmterveknek, valamint elfogadta Orosz Dénes rendező-forgatókönyvíró Coming Out című forgatókönyvének (producer: Kálomista Gábor) végső változatát.