Snassz, mint egy buli filmek nélkül – Nyári vetítések

Ahogy a kedvenc együtteseinket, úgy a magyar filmeket is egyszerűbb elcsípni a nyári fesztiválszezonban: egyre népszerűbbek a mozikon kívüli nyári vetítéssorozatok, és egyre több helyen is lehet már akár klasszikus, akár új magyar filmeket látni a nyáron.

Na persze, ki a fene akar magyar filmeket nézni egy elektro- és egy popkoncert között a nyári fesztiválokon, gondolta Stirlitz, de az élet, ahogy mindig, rácáfolt. Mert amikor a szervezők pár éve először kipróbálták, befér-e a filmművészet a fesztiválokra, azt tapasztalták, hogy a filmművészet befér, legfeljebb az emberek egy része nem fér be a telt háztól.

Úgyhogy idén a Művészetek Völgyében – ahová azért soha nem csak a dubstep és az elektronikus tánczene megveszekedett rajongói jártak – már két „mozi” is várja a közönséget: a kapolcsi Kastélyban és a vigántpetendi Völgymoziban is minden este magyar filmeket vetítenek majd, ráadásul többnyire az egyikről át is lehet érni a másik helyszínre, ha valaki minden áldott nap két filmet szeretne abszolválni. Kapolcson a Filmarchívum mutat be magyar klasszikusokat, a ritkaságoktól (például a Kállai Ferenc, Básti Lajos és Bara Margit főszereplésével készült Katonazenétől, Marton Endre filmjétől) az olyan évtizedek óta változatlanul népszerű darabokig, mint Makk Károly Liliomfija, vagy András Ferenc Veri az ördög a feleségét-je. És a Filmarchívum nemcsak a filmekkel jár az eltűnt idő nyomában, de a körítéssel is: a moziban korabeli reklámok és híradórészletek kísérik majd a vetítéseket. A kapolcsi főtéren sötétedés után is folyatódik a mozizás, napközben pedig filmes gyerekprogramok várják a családokat.

Antal Nimród: A Viszkis

A vigántpetendi Völgymozi csak idén debütál, rögtön kettős programmal. Egyrészt az éppen aktuális filmekkel is le lehet kísérni az éppen aktuális együttesek koncertjeit – vetítik a Viszkist, a Brazilokat, a Budapest Noirt és az Aurora Borealis – Északi fényt –, másrészt itt is jut hely a nosztalgiának: lehet együtt énekelni Koltay Gábor István, a királyával (amelynek színpadi verziója majdnem pont a fesztivál idején lesz 35 éves), némán követni az Eszkimó asszony fázik-ot, de lesz Jancsó (Szörnyek évadja) és Kovásznai György-animáció (Habfürdő) is.

A nyári fesztiválok sorát hagyományosan a Fishing on Orfű nyitja, ahol június 20-ától négy napon keresztül minden este az elmúllt évek magyar sikerfilmjeit vetítik, jön a Testről és lélekről, a Jupiter holdja, a Viszkis és a Liza a rókatündér.

Nyilván nem maradhat mozi nélkül a legnagyobb magyar fesztivál, a Sziget sem. Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket a Szigeten! mottóval a Filmalap immár negyedszer tűz műsorra magyar filmeket a #CinemaHungary elnevezésű légkondicionált sátorban, pattogatott kukoricával. Eddig minden évben teltházzal mentek a vetítések, így a szervezők emelték a tétet: immár két helyszínen vetítenek klasszikus és friss magyar sikerfilmeket, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal. A klasszikusokat a Filmarchívum válogatásában nézhetik újra a filmrajongók – vagy nézhetnek meg először az újszülöttek – , és persze a zenének egyszer-egyszer itt is lesz szerepe. A hét nap alatt az Isten hozta, őrnagy úr!, a Habfürdő, Az én XX. századom, az István, a király, a Valahol Európában, a Szirmok, virágok, koszorúk és a Szaffi megy majd.

De akinek amúgy esze ágában sincs zenés fesztiválra mennie, vagy egyszerűen csak a zene mellett a múzeumok is vonzzák, azok sem maradnak ki a klasszikusok nagy vásznas vetítéseiből. Az idén június 23-án megrendezett Múzeumok Éjszakáján Kalocsán, Egerben, Szegeden és Budapesten lesznek majd filmarchívumos filmek. Ezen kívül pedig a szentendrei Art Capital Fesztivál programjában, meg talán mind közül a leghangulatosabb helyen, a balatoni kertmozikban is szerepelnek majd klasszikus magyar filmek.

Török Ferenc: Moszkva tér

Egyébként meg aki betette már a lábát bármelyik szombat este a budapesti belvárosba, az pontosan tudja, hogy a leghosszabb bulis fesztiválhoz nem kell külön hetijegyet váltani. És az sem újdonság, hogy a bulinegyed kellős közepén, a Blaha Lujza téri Corvin áruház tetőteraszán – a városra nyíló elképesztő kilátással – is van egy kertmozi, vagyis tetőmozi: 2013 óta működik, és idén nyáron is teljes gázzal üzemel a Rooftop Cinema, bár még csak tavaly óta vetítenek magyar filmeket. De a tavalyi nagy siker után nem csoda, hogy idénre már hagyománnyá vált a kezdeményezés, ráadásul a Corvin Club saját DCP-vetítőjében a Filmarchívum által felújított, 4K minőségű filmekre lehet majd beülni, például a kultikus Moszkva tér-re.

Más hangulatban, a bulinegyedtől távol, a budai zöldhöz viszont közel is indul idén egy új kertmozi: a Várkert Bazárban nyílik meg ezen a nyáron a VárKERTmozi, ahol a legforróbb új magyar slágerfilmeket vetítik június 13-tól minden szerdán, mindig az alkotók jelenlétében, lehetőséggel a beszélgetésre is. Egy ilyen sorozatot nem is nagyon nyithatna más, mint Enyedi Ildikó Oscar-jelölt filmje, a Testről és lélekről, hogy aztán minden stílus és műfaj képviseltesse magát a #sohavégetnemérős-től a Jupiter holdjáig, az 1945-től a Valami Amerika 3-ig. A sorozat egy exkluzív vetítéssel zárul: hónapokkal a mozipremier előtt már látható lesz az a magyar animációs film, amit a leglelkesebbek már most a Macskafogó lehetséges utódjaként emlegetnek: a Ruben Brandt, a gyűjtő, többek között Hámori Gabriella és Kamarás Iván szinkronhangjával.

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

Akik pedig nem egyszerűen filmeket akarnak nézni, de még közelebbi viszonyt ápolnának a filmművészettel – és nem mellesleg 11-13 éves iskolások –, azok filmes táborban tölthetik a nyaruk pár napját (július 9-13.): a tábor középpontjában a női és férfi szerepek lesznek, persze a korosztály igényeihez igazodva, játékos formában.

Kovács Bálint