Sikeresen debütált az első Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Olasz és észt film nyerte a fesztivál fődíjait. 2020. november 12-16 között rendezték meg Pápán az első Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált /PIHFF/. Pozsgai Zsolt Balázs Béla díjas író, rendező szervezésében, a Nemzeti Filmintézet, az EMMI, a Magyar Művészeti Akadémia és Pápa város támogatásával sikerült egy sok országot megmozgató rendezvény szervezni. Hiszen a történelmi filmnek ilyen nagyságú fesztivált Európában sehol sem tartanak.

A rendezők lehetőséget kaptak eredetileg arra, hogy a fesztiválra a versenyfilmek alkotói közül filmenként két főt vendégül lássanak – ez azonban az utazási korlátozások miatt nem jöhetett létre. Ezután a szervezők úgy gondolták, a patinás Petőfi Moziban a vetítéseket megtartják, a rendezvényeket is, és magyar filmeseket hívnak meg. Elkészült a műsorfüzet, a plakátok, a passzok, lefoglalták a szállodákat és a tervezett rendezvények helyszíneit. A kezdés előtt két nappal azonban életbe lépett a kijárási tilalom, valamint a mozit is be kellett zárni.  

Ekkor döntöttek a szervezők az online rendezés mellett. A zsűri – Árpa Attila, Győri Márk, Kovács Claudia és Zámbori Soma minden nap megnézték, és megvitatták az aznapra programba illesztett filmeket, és a fesztivál zártónapján eredményt hirdettek.  

A filmek pályáztatását az ezen a területen legkiválóbb nemzetközi cég, a kanadai Filmfreeway végezte. Ennek eredményeként hat kategóriában harminc alkotás versenyzett.

A kategóriák:

            -játékfilm
            -dokumentumfilm
            -rövid játékfilm
            -rövid dokumentumfilm
            -kísérleti film
            -animációs film.

Az online fesztivál ideje alatt a szervezők folyamatosa kapcsolatban voltak az alkotókkal, akik a világ legkülönfélébb részeiből küldték el filmjüket, pl Olaszország, Vietnám, Kamerun, Albánia, Görögország, USA, Észtország, Csehország, Finnország, Kongó.  

A fesztivál fődíját „Andrew Laszlo” díjnak nevezték el a pápai születésű világhírű operatőr emlékére. Ez a fődíj ezer euró pénzjutalommal is jár, a nyertese az olasz  Riccardo Salvetti új, de már világszerte népszerű filmje a RWANDA. A film a ruandai tömegmészárlás idején két olasz önkéntes gyermekmentő munkájáról szól, megrendítő, drámai alkotás.   A legjobb film díját az elsőfilmes észt rendező Moonika Siimets THE LITTLER COMRAD című filmje kapta. A film a szovjet megszállás idején játszódik. Érdekesség, hogy ugyanazen film gyermekszereplője nyerte el a Legjobb Színésznőnek járó díjat: Helena Maria Reisner.  

Több díjat nyert a kameruni film, a THE FISHERMAN’S DIARY, amely a kameruni szellemi mozgalom Béke Nobeldíjas vezetőjének kegyetlen gyermekkorát ábrázolja. Szintén több díjat zsebelt be a vietnámi THIRD WIFE című film is. Magyar filmek közül a Legjobb Rövid Dokumentumfilmnek járó díjat a FACES /TEKINTETEK/ című film kapta. Balog Zoltán Ernő alkotása már több fesztiválon sikerrel szerepelt, ezúttal itt bizonyult kategóriájában a legjobbnak.  

A szervezők nagyon bíznak abban, hogy a 2021-es fesztivált már a tervezett módon tarthatják meg. Külföldi és magyar filmes szakemberek, rendezők, színészek lephetik le a történelmi hangulatú várost, létre jöhetnek a szakmai találkozók, a forgalmazói értékelések – és természetesen barátságok szövődhetnek, amelyek később közös alkotásokat eredményeznek.  

 

A fesztivál díjazottjai:

PIHFF  2020  

„Andrew Laszlo” Díj
RWANDA /Olaszország/
Rendező: Riccardo Salvetti  

Legjobb játékfilm
THE LITTLE COMRAD /Észtország/
Rendező: Moonika Siimets  

Legjobb Dokumentumfilm
FREEDOM, LOVE, GOLD  /USA/
Rendező: Christina Hodel  

Legjobb Rövid Dokumentumfilm
UNSEEN PHOTOS /Irak/
Rendező: Hawraz Muhamed  

Legjobb Rövid Játékfilm
FACES /Magyarország/
Rendező: Balog Zoltán Ernő  

Legjobb kísérleti film
OPIUM WARS /Görögország/
Rendező: Aliki Souma  

Legjobb Animációs Film
ALMOST INVISIBLE PAINTINGS FROM 3500-4500 YEARS
Rendező: Pekka Honkakoski    

Zsűri Különdíj
FISHERMAN’S DIARY /Kamerun/
Rendező: Enah Johnscott  

Legjobb Inspirációs Film
RESEMBLANCE /USA/
Rendező: Kevin O’Neill  

Legjobb rendező Díja
ASH MAYFAIR /THE THIRD WIFE, Vietnám/

Legjobb Forgatókönyv Díja
MARCO CORTESI /RWANDA, Olaszország/  

Legjobb Operatőr Díja
CHANANUN CHOTRUNGROJ /THE THIRD WIFE, Vietnám/  

Legjobb Filmzene Díja
JAN CTVRTNÍK  /BUH S NÁMI, Csehszlovákia/  

Legjobb Férfi Alakítás Díja
KANG QUINTUS /THE FISHERMAN’S DIARY, Kamerun/  

Legjobb Női Alakítás Díja
HELENA MARIA REISNER /THE LITTLE COMRAD, Észtország/  

Legjobb Vágó Díj
METUS THUESUE, FOREST WISE /THE CAMBODIAN WINTER, USA/  

Fesztivál Különdíj
THE CAMBODIAN WINTER  /USA/
Rendező: Forest Wise  

JÖVŐ DÍJ /A legfiatalabb résztvevőnek/
FAITH FIDEL  / FISCHERMAN’S DIARY, Kamerun/  

Pápa Város Különdíja
KIMPA VITA /Kongó/
Rendező: Ne Kunda Blaba