Oscar-esélyes magyar filmek

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta című filmje, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációja, Kovács István Ostrom, illetve Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje, valamint két rövid animáció, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje.

Napszállta - Legjobb idegennyelvű film kategória

Az Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. - 2018. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. A magyar nevezettről a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató, Andy Vajna kormánybiztos, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező és Szabó Gábor operatőr – döntöttek, akik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét választották. Részletes hír itt.

 

Ruben Brandt, a gyűjtő - Legjobb egészestés animációs film kategória

Világszínvonalú magyar animációs film készült. Milorad Krstic első egészestés filmje a Ruben Brandt, a gyűjtő, mely az első teljes egészében Filmalap támogatással készült animáció, és melynek amerikai forgalmazási jogait a legendás Sony Pictures Classics vette meg. A magyar akció-thriller szerepel a huszonöt alkotás között, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs film Oscar-díjára. A napokban derült ki, hogy a Ruben a Pixar és a Disney legújabb alkotásaival együtt jelölték az International Press Academy Satellite díjára, sőt a legrangosabb nemzetközi animációs díjakért, az Annie Awards-ért két kategóriában is jelölték a szakemberek. Részletes hír itt és itt.

Ostrom - Legjobb élőszereplős rövidfilm kategória

Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, melyért megkapta a Bronz Diák Oscar-díjat. Ezzel 27 év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat. Azok a rövidfilmek, melyek Diák Oscar-díjat kapnak, nevezhetővé válnak az Oscar-díj rövidfilmes kategóriáiba, így az Ostrom is szerepel az esélyesek között. Részletes hír itt

 

Susotázs - Legjobb élőszereplős rövidfilm kategória

Tóth Barnabás (Újratervezés, Az elmenetel) filmje két magyar szinkrontolmács napját mutatja je, mely úgy indul a hűtőgépgyártó konferencián, mint bármelyik másik munkanap. Az események azonban több, nem várt fordulatot vesznek. A 16 perces kisfilm egy utazó fesztivállal lett Oscar-kvalifikálható, melynek keretében Los Angelesben is moziban játszották, ezzel nevezhetővé vált az élőszereplős rövidfilmek Oscar-díjára.

A nyalintás nesze - Legjobb animációs rövidfilm kategória

A 2017-es New Orleans-i Filmfesztivál (NOFF) animációs fődíját Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME Anim diplomafilmje kapta. A NOFF Oscar-kvalifikáló fesztivál, vagyis amelyik rövidfilm itt nyer, az automatikusan nevezhetővé válik az Akadémia díjára. A nyalintás nesze Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült. Világpremierje a cannes-i filmfesztiválon volt és azóta számos díjat nyert világszerte.

 

Solar Walk - Legjobb animációs rövidfilm kategória

Bucsi Réka nemzetközi csapattal, dán producerrel és Lukács Péter Benjámin hangdizájnerrel készítette el a Solar Walk című 21 perces animációját, mely az idei Berlinalés debütálásakor egyből elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Nemrégiben az Oscar-kvalifikáló Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon kapta meg a rövidfilmes fődíjat, a Nelvana Grand Prize-t, mellyel Oscar-esélyessé vált (azóta még egy Oscar-kvalifikáló díjat, a BIAF Bucheon Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját is elhozta).