Oscar-díj: a Testről és lélekről a legjobb 9 film között

Enyedi Ildikó filmjét beválasztották A legjobb idegen nyelvű film szűkített listájára. A szakmai fórumok az esélyesek között tartják számon.

Idén 92 ország nevezte filmjét az Oscar legjobb idegen nyelvű filmjéért folyó versenybe. Magyar idő szerint péntek hajnalban szűkült a lista, így már csak 9 alkotásnak van esélye megnyerni a díjat – ezek közül az egyik a Testről és lélekről. 

Enyedi Ildikó rendezését a mértékadó szakmai fórumok az esélyesek között tartják számon. Januárban jön a következő forduló, ekkor már az 5 jelölt filmről döntenek. 

A Testről és lélekről sikereiről korábban itt írtunk, de a jó hírek azóta is sorra érkeznek: a film rekordszámú EFA-jelölést gyűjtött (ezek közül az egyiket Borbély Alexandra díjra is váltotta), megvásárolta a Netflix, most pedig az Oscar-díj közelébe került. 

Az utóbbi két évben – egyedülálló módon – két magyar is Oscart nyert. Nemes-Jeles László 2016-ban a Saul fiá-val A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, míg Deák Kristóf 2017-ben a Mindenki-je A legjobb élőszereplős rövidfilm lett, tehát Enyedi esetleg sikere már a triplázást jelentené, ami alighanem világrekord lenne. Az Oscar-díjakat március 4-én adják át.