Nagy az érdeklődés a filmszakmai képzési pályázat iránt

 
15 különböző filmes szakterületi képzésre 10 pályázat érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai képzési pályázatára. Az egyes pályázatok több szakterületet is érintenek, a beérkezett pályázatok összesen 66 képzési tervet tartalmaznak. A Filmalap célja, hogy lehetőség szerint minden olyan oktatási intézmény kapjon támogatást, amely a filmszakma piaci igényeit kiszolgáló, szakmailag megalapozott képzéseket indít. A pályázatok elbírálása – amibe gyakorló filmes szakembereket is bevon a Filmalap - szeptember végére várható.

A nemrég meghirdetett Filmipari Képzési Program első lépéseként a Filmalap június végén írta ki a filmszakmai képzési pályázatot. A pályázat célja, hogy elsősorban olyan programokat – ne kizárólag egyes intézményeket – támogassanak, amelyek a lehető leghatékonyabb módját képesek biztosítani a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány orvoslására.
 
A pályázatokat a Filmalap 15 szakmai területről várta, köztük a legjelentősebb hiányszakmák – mint például forgatási naplóvezető, produkciós könyvelő, storyboard rajzoló – oktatását biztosító intézményektől és szervezetektől.
 
Mint ismeretes, a Filmalap 5 éves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történt egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lesz. Az újítás értelmében – július 17-ét követően regisztrált – minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.
 
A hazai filmipar egyértelműen fellendülőben van, amit nem csak az elmúlt évek filmes sikerei, hanem pénzügyi adatok is alátámasztanak. 2014-ben a hazai és nemzetközi produkciók gyártására hazánkban elköltött összeg meghaladta az 56 milliárd, 2015-pedig a 72 milliárd forintot. Magyarországon a filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15%-át, ami kétszerese az európai átlagnak.