Mozi nélkül mozizni

Filmet nézni nem csak moziban lehet, és ez a magyar filmekre is igaz. Különösen nyáron, amikor a kertmozik, tetőmozik is felvesznek a programjukba magyar filmeket, sőt, az év során kimaradt egy-két magyar filmet otthon, online is bepótolhatjuk.

Alternatív mozi, magas minőség

A Corvin Club mozis kezdeményezése nem új keletű: a Budapest Rooftop Cinema 2013 óta üzemel, de az idei év újdonsága, hogy magyar filmeket is vetítenek. A filmhu és Filmarchívum közös szervezésében megvalósuló Magyarok a háztetőn-sorozat szerkesztője Teszler Tamás, aki egyetértett a Rooftop-szervező Besnyő Dániellel abban, hogy a meglévő repertoárjukba (amerikai sikerfilmek, európai klasszikusok és egy kifejezetten francia filmeket felölelő filmklub) illik egy magyar filmes sorozat is. Az ötlet már 2016 nyarán megszületett bennük, de megvárták vele az új, 2017-es szezont, és ekkor vágtak bele a megvalósításba.

A Magyarok a háztetőn sorozat két részből áll: havonta egyszer egy kortárs magyar filmet vetítenek az alkotó jelenlétében (Kojot, Kincsem), a másik három héten pedig egy-egy magyar klasszikust (Mephisto, A tizedes meg a többiek) tűznek műsorra, ilyenkor egy szakértővel beszélgetnek a film előtt.

A vetítések különlegessége, hogy a Rooftop mozinak saját DCP-vetítője van, amit kifejezetten azért vásároltak, hogy a város tetején, a gyönyörű panorámában a lehető legjobb kép- és hangminőségben vetíthessék a filmeket. A céljuk ugyanis az, hogy az alternatív, mozin kívüli forgalmazást a magas minőséggel kapcsolják össze a nézők: a bulinegyed közepén, a város éjszakai fényei mellett moziminőségben nézhetnek magyar filmeket is.

Mozizás a Corvin tetőn (Forrás: Budapest Rooftop Cinema)

Ami a kínálatot illeti, népszerű, szórakoztató filmeket válogattak: a sorozatot nyitó Kojot vetítésén egy tűt nem lehetett leejteni, annyian jöttek el: a mozikból hamar kiszorult Kostyál Márk filmje, így nagy rá a kereslet. Az idei év sikerfilmje, a Kincsem túl van már a 400 ezer nézőn, de így is tomboló siker volt a tetőn: a vetítést a rendező, Herendi Gábor is végigülte, mert ez volt a film legfiatalabb közönsége és kíváncsi volt a reakciójukra.

Egyébként valóban főleg fiatalok járnak a Corvin Clubba mozizni, a klasszikus magyar filmek vetítésével éppen az idősebb korosztály felé szeretnének nyitni, de ez nem jelenti azt, hogy a régi magyar filmek vetítésén ne lehetne fiatalokat látni. A Tizedes meg a többiek estéjén egy csapat katonaruhába öltözött rajongó jelent meg, akik a 35 fokos meleg ellenére is jelmezben nézték végig a filmet, így tisztelegtek Keleti Márton filmje előtt. A régi magyar filmek esetében főleg azok közül válogatnak, amelyeket a MANDA az elmúlt években restaurált vagy felújított.  A program egész nyáron megy a Corvin Clubban, szeptemberben Enyedi Ildikó Berlinale-díjas filmjével, a Testről és lélekről vetítésével zárnak.

Házhoz megy a mozi

A Kojot volt egyébként a Magyarok a háztetőn sorozat legnépszerűbb filmje: ezt az érdeklődést meglovagolva elképzelhető, hogy lesznek majd további alternatív vetítések a filmből, ahhoz hasonló módon, ahogyan Hajdu Szabolcs rendezése, az Ernellák Farkaséknál is sikeres tudott lenni. Ők lakásvetítéseket szerveztek, házhoz mentek az alkotók, akikkel a vetítés után beszélgetni lehetett a filmről. Most a Kojot készítői gondolkoznak hasonló, szokatlan megoldásokon, hogy minél több nézőhöz eljuttassák a filmet.

Az Ernelláék Farkaséknál egyik lakásvetítése az alkotókkal (Forrás: Ernelláék Farkaséknál)

Az Ernelláék Farkaséknál egyébként fent van az HBO GO kínálatában is, ahova a Tiszta szívvel című Tilla-filmmel egy időben került fel: arra még várnunk kell, hogy a Netflixen vagy az Amazonon magyar tartalom legyen, de az HBO GO, az HBO csatorna on demand szolgáltatása jeleskedik abban, hogy magyar filmeket nem sokkal a mozis premier után bemutatja, a Víkend, az Utóélet, a Hurok, a Saul fia is elérhető volt a kínálatukban.

Filmet nézni ott, ahol nincs is mozi

A nyárra időzítette a Mozinet is online filmklubját: a filmforgalmazó cég a mozis premierek után rögtön, szinte a DVD-megjelenéssel egy időben átadja filmjeit az online tékák (UPC videótár, TVGO) kínálatába. Ezekhez a bevettnek számító platformokhoz csatlakozott nemrégiben a Vimeo is: mostmár a videómegosztó fizetős, on-demand felületére is felkerülnek a mozinetes filmek.

A vimeo VOD-felületén a filmeket kölcsönözni és vásárolni is lehet, az akció médiapartnere a hvg.hu, akik hetente ajánlják az olvasóiknak a filmeket, a cikkekben megadott jelszavakkal pedig kedvezményesen kölcsönözhetünk (0,99 dollárért) illetve vásárolhatunk (1,99 dollárért). Nemes Jeles László Oscar- díjas filmje, a Saul fia, Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje mellett most Vranik Roland rendezése, Az Állampolgár is új utakon juthat el még több hazai érdeklődőhöz. (A filmeket csak magyar IP-címről lehet kikölcsönözni vagy megvásárolni.) Böszörményi Gáborék fontosnak tartják, hogy a filmjeik olyan helyekre is eljussanak, ahol nincsen mozi, és azok is megnézhessék, akik a mozibemutató idején esetleg lemaradtak róla.

Libor Anita