Mészáros Márta retrospektív Wiesbadenben

Kimagasló magyar részvétel lesz a ma kezdődő GoEast, a közép- és kelet-európai filmek fesztiválján a Rajna-vidéki nagyvárosban. Az állampolgár a versenyprogramba kapott meghívást, az Anyám és más futóbolondok a családból a Highlights válogatásban lesz látható.

A Német Filmintézet (DIF) szervezésében 17. alkalommal rendezik meg április 26. – május 2. között a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő GoEast filmfesztivált Wiesbadenben. A mintegy 140 alkotást felvonultató seregszemle közönségét 15 magyar film és izgalmas szakmai programok is várják.

Mészáros Márta munkássága előtt tiszteleg a GoEast „Homage” programja a világhírű magyar filmrendező-forgatókönyvíró személyes részvételével. Összesen tíz alkotás lesz műsoron, köztük ez életmű első játékfilmje, az Eltávozott nap (1968), a Berlinale Arany Medve díjas Örökbefogadás (1975), a cannes-i filmfesztiválon díjazott Kilenc hónap (1976) és a világszerte méltatott Napló-sorozat (1982-1999).

A retrospektívhez kapcsolódva Nők a kamera mögött címmel szimpóziumot tartanak Wiesbadenben, melynek középpontjában Közép- és Kelet-Európa első női filmrendezői és alkotásaik lesznek. Vera Chytilová, Kira Muratova rendezéseivel együtt Elek Judit Majd holnap című filmje is műsoron lesz.

A GoEast idei versenyprogramjába Vranik Roland Az állampolgár című alkotása kapott meghívást, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. Vranik filmje világszerte szép sikerrel szerepel a fesztiválokon, Portugáliában a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválon a legjobb dráma díját nyerte el, és legutóbb Hágában kapta meg az egyetemisták zsűrijének díját.

Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című száz év történelmén átívelő és négy generáció történetét bemutató filmje a GoEast fesztivál „Highlights” válogatásában lesz látható. A magyar mozikban közel 40 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a februárban 102 évesen elhunyt lengyel színészlegenda, Danuta Szaflarska látható.

A kísérleti filmek versenyébe (Open Frame) két magyar alkotást is meghívtak a válogatók. Varga Noémi A legvidámabb barakk című rendezése, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott és Lichter Péter Non-Places: Beyond the Infinite című alkotása, melyben „Marc Augé híres esszéje, a Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába találkozik Stanley Kubrick klasszikus sci-fijével a magyar autópálya pihenők betonján.”