Megállapodás a Gránit Bankkal a filmgyártás-ÁFA finanszírozásáról

 
A Magyar Nemzeti Filmalap november 12-én keretmegállapodást kötött a Gránit Bank Zrt-vel, a Filmalap által támogatott filmek áfa-előfinanszírozásáról. Ez alapján a Gránit Bank a megállapodásban foglaltak szerint valamennyi produkciós cég számára egységes feltételekkel és költségekkel – követelés-vásárlás formájában – nyújt hitelt az általuk gyártott filmek utáni áfa-kötelezettség teljesítésére.

A hitelkeretet a bank 7,8% THM mellett nyújtja (jelenlegi jegybanki alapkamatra vetítve). A hitelkeret nyújtásának feltétele, hogy a projektcég teljes számlaforgalmát a bankon keresztül bonyolítsa, valamint a produkció könyvelése a Filmalap által rendelkezésre bocsátott, és a pénzintézet által is elfogadott könyvelési programmal történjen (amely egyébként alapfeltétel valamennyi Filmalap által finanszírozott film esetében).

Az áfa-finanszírozás eddig folyamatos problémát jelentett a produkciók számára, mivel a filmgyártás során a produkciós cégnek valamennyi megrendelt szolgáltatás és áru forgalmi adóját meg kell fizetnie, de azt csak a gyártás későbbi szakaszában igényelheti vissza. Ez a forrásigény a film költségvetéséhez képest további 27 %-ot tesz ki, erre a célra azonban az állami támogatás nem fordítható. A Gránit Bankkal – nem kizárólagos alapon – kötött megállapodás fontos segítséget jelent a filmgyártóknak egy folyamatosan fennálló finanszírozási probléma megoldásában.