Még sosem látott képek a Kék Pelikanból

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül Csáki László Kék Pelikan című filmje a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázáról. Az Inkubátor Programban készülő egészestés animációs dokumentumfilm rendezőjét, Csáki Lászlót és a film producerét, Felszeghy Ádámot kérdeztük, miként folyik náluk a munka a koronavírus időszakában.

Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni? Az animációs-dokumentumfilm a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be, három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. De vajon mindenki megússza szárazon? – a Kék Pelikan szinopszisa.  

Filmintézet: Melyik munkafázisokkal tudtok most haladni távmunkában?

Csáki László: A Kék Pelikan animációs dokumentumfilm az előkészítés fázisában van, minden munkafolyamat halad távmunkában. A karantén szerencsére egyáltalán nem hátráltat, bár az animatik vágása sokkal intenzívebb és élmény gazdagabb volt, míg egy térben tudtunk dolgozni Szabó Danival a film vágójával. Egyszerűen éreztük egymás reakcióit, rezgését, gyorsabb volt a válaszidő és ezáltal lendületesebb volt a munka.

Kék Pelikan karakterek

FI: Hány ember dolgozik az előkészítésén?

CSL: Nyolcan dolgozunk jelenleg a filmen, Szabó Dani vágja, Horesnyi Máté tervezi a figurákat és rajzolja a storyboardot, Pálfi Szabolcs kompozitálja és modellezi a 3D-s kellékeket, Balogh Kata rajzolja a storyboardot, Csillag Máté festi a háttereket, Varga Kinga kutatja az archív anyagokat, Felszeghy Ádám producer mindenben segíti az előkészítést.

FI: Melyik munkaköröknek változtatta meg a mindennapjait a legjobban a karantén?

CSL: Az animációs filmgyártásban nem változtatta meg a munkakörök mindennapjait a karantén. Eddig is általában távmunkában készültek az animációs filmek, csak a gyártás idején jó együtt dolgozni egy térben, de ez is megoldható otthonról, ha nagyon kell.

Felszeghy Ádám: A produceri munka annyiban változott, hogy míg 2019 végén Kázmér Miklós producer társammal aktívan tudtuk külföldi workshopokra és marketekre vinni a filmet (Sarajevo Talent Campus, Lisbon Docs, Dok Leipzig), addig ez 2020 elején elmaradt, habár a fejlesztés jelenlegi állása szerint ezt a periódust talán le is zárhatjuk. Mivel a 2019-es Sarajevo Pack and Pitch Programban Best Pitchet nyertünk, engem visszahívtak jövőre a zsűribe, amelyen a részvételem sajnos a mai napig bizonytalan. Amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, mindenképpen szeretnék részt venni a fesztiválon és promotálni a filmet.

Kék Pelikan Budapest 1990

FI: Van olyan munkakör, amire egyáltalán nincs hatással a karantén?

CSL: Az animáció esetén nem volt komolyabb hatással a karantén egyetlen munkakörre sem. Csak a pszichés emberi tényező és a munkabírás, de ez globális és a teljes stábot érinti.

FI: Hozott-e be tartalmi változást (pl. új ötlet) a projektbe a karantén?

CSL: Nem hozott új ötletet a kialakult helyzet, viszont azt érzem, sokkal koncentráltabb lett a munka a kommunikációs lehetőségek karakterének radikális változása miatt.

FÁ: Tartalmi változást egyelőre nem hozott, de azt mi producerek is tisztán látjuk, hogy a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni az online, streaming és VOD platformok közönségének, a vírustól függetlenül is. A filmek megjelenése meglátásunk szerint egyre inkább ezek felé a platformok felé tolódik.

Kék Pelikan storyboard

FI: Változtatott-e az eredetileg tervezett bemutató dátumán a koronavírus?

CSL: A Kék Pelikan esetében nem változtat a járvány a bemutató dátumán. Továbbra is a vállalt feladat nagysága és lendületünk határozza meg a film elkészülésének és bemutatásának dátumát.    

 

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást. A páratlan sikerű kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és aktuális témák feldolgozásának támogatása.