Matolcsy György emlékére

91 éves korában elhunyt Matolcsy György, a magyar animációs filmgyártás több évtizedét meghatározó alakja.

Matolcsy György (1930- 2021) animációs filmproducer, filmtörténész - Első diplomáját az ELTE Jogtudományi Karán szerezte 1952-ben. A Számviteli Főiskolán folytatott tanulmányait 1954-ben fejezte be. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri szakának rendkívüli hallgatója volt.  

1951-ben a Magyar Szinkronfilmgyártó Vállalat (1957-től Pannónia Filmstúdió) alapító tagja. 1954-ben kapcsolatba került az MSZFV-hez átszervezett rajzfilmes csoporttal. 1958-ban megbízást kapott a Rajz és Báb Osztály újjászervezésére. Szívós küzdelmet folytatott a magyar rajzfilmes új hullám elismertetéséért. 1968-ban a Pannónia Filmstúdió szervezeti keretein belül megalakult a Rajz és Animációs Stúdió, amelynek vezetője lett. 1986-ban megtörtént a szétválás, a létrejött Pannónia Film Vállalat stúdióvezetője lett, 1994-től egyik alapító tagja a későbbi Pannónia Film K11.-nek. A stafétabotot 1996-ban Jankovics Marcellnek adta át. Ezután társproduceri tevékenységet folytatott 2000-ben bekövetkezett visszavonulásáig.  

A hatvanas évek első felében a mozisorozatok, az évtized végén a televíziós sorozatok elindítója. Európában az elsők között gyártott egész estés animációs filmeket (1973-tól). Több évtizeden át biztosította a magyar animációs filmgyártás feltételeit. Kezdeményezte a vidéki műtermek létrehozását Kecskeméten és Pécsett. Szervezte és segítette új tehetségek és nemzedékek felkutatását, feladatvállalását. Javaslatára indult el az animációs utánpótlás képzése a Magyar Iparművészeti Főiskolán. A József Attila Tudományegyetemen, majd az Iparművészeti Főiskolán elsőként tanított filmesztétikát és filmtörténetet. A hetvenes-nyolcvanas években négy perióduson át az ASIFA (Nemzetközi Animációs Szövetség) főtitkára volt. Itthon először toborzott szerzőket, íratott velük témába vágó új elméleti megközelítéseket magába foglaló tanulmánykötetet. Animációs könyvtár címmel sorozatot indított Sarkadi Ilonával, valamint belső kiadványt jelentetett meg Pannónia Film Híradó (korábban: Ez történt, Közhírré tétetik!) címmel. Létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt (1991) filmvázlatok, novellák, ajánlati anyagok és filmek elkészítésére, illetve elméleti kutatómunka végzésére.  

Neve összeforrott a hazai animációs filmművészet fejlődésével, kibontakozásával, hazai és nemzetközi elismertetésével. Többszáz animációs film producere, executive producere volt, többek közt a sokszoros díjnyertes Átváltozások, a Mézga sorozat (Üzenet a jövőből. A Mézga család különös kalandjai), a Bubó sorozat (Kérem a következőt!), a Gusztáv sorozat, valamint a János vitéz, a Habfürdő, a Daliás idők és a Hófehér című egész estés animációs filmek.  

Forrás: Magyar Filmlexikon, 2005, Magyar Nemzeti Filmarchívum