Már forog a Coming out rendezőjének új filmje

Orosz Dénes, Mimi munkacímű romkomja egy minden értelmében a szív köré szerveződő történet. Bevállaltan érzelmes és fanyar-magyar humorú film Básti Julival, Mészáros Bélával és Tenki Rékával a főbb szerepekben.

A főhős édesanyja (Básti Juli) súlyos szívbeteg, már csak pár napja van hátra, ezért a fiú (Gergő - Mészáros Béla) egy kegyes hazugsággal próbálja boldoggá tenni az unokamániás asszony utolsó napjait. Megkéri állapotos szomszédját (Saci - Tenki Réka), hogy menjenek be a kórházba és játsszák el, hogy a születendő gyermek az ő közös gyermekük. A beteg új szívet kap, a fiataloknak pedig nem marad más választása, mint tovább játszani a szerelmespár szerepét.

Tenki Réka a Mimi forgatásán

A forgatókönyvíró-rendező, Orosz Dénes szerint korábbi filmjeivel ellentétben (pl. Poligamy, Coming out) ezt a történetet nem egy nagyon high-concept alapötlet viszi előre, hanem az emberek közötti hiteles interakciók és kapcsolatok, valamint az, amilyen érzelmeket fel tudnak kelteni magukban és egymásban, és ezáltal a nézőkben is. Ilyen módon a Mimi tónusa kicsit visszatér Orosz Melletted című kisjátékfilmjének hangulatához.

A Gergőt alakító Mészáros Béla korábban már két filmben és két sorozatban (Melletted, Poligamy, Hacktion, Csak színház és más semmi) dolgozott együtt Orosszal, így amikor véglegessé vált, hogy megkapja a főszerepet, akkor a különböző forgatókönyv-változatok (amelyet Orosz és Várady Zsuzsi együtt írt) és a próbák során egyre jobban rá tudták szabni a szerepet, ezért könnyen tud azonosulni az alapszituációval és a karakter bizonyos vonásaival. Bár a saját életére ez kicsit máshogyan igaz, de a döntésvállalástól tartó férfiak, a szülőkről való leválás nehézségei, a generációs "para" és nyughatatlanság megjelenik a saját környezetében is. A férfiakkal elégedetlen nők és megfelelő nőt nem találó férfiakkal kapcsolatban Mészáros így fogalmaz: "Mindenhonnan azt hallod, hogy váltsd valóra és told előre magadat - ez pedig ellene mond annak, hogy empatikus legyél az emberekkel vagy hogy egyáltalán odafigyelj rájuk."

Mészáros Béla a Mimi forgatásán

Bár egy nagyon konkrét és könnyed történetbe ágyazva, de a Mimi bizonyos szempontból nem áll távol a "coming of age" filmektől, hisz szól a jelen szorongó generációjáról, a negyven éves gyerekekről, az anyakomplexusról és a döntésképtelenségről is, összefoglalva valós problémákról. De a rendező szerint mégis megmarad igazi szórakoztató közönség filmnek: "Ez a film időszerű témákat érint, mégsem egzisztencialista szociodráma, hanem egy vállaltan érzelmes romantikus vígjáték, ami rólunk szól."

Bástit 2015 óta nem láttuk a vásznon (akkor Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjében játszott), de elmondása szerint most nagyon örül, hogy egy ilyen produkciónak a részese lehet: "Remek a forgatókönyv, szellemesek a dialógok, így ez egészen biztosan nem egy csöpögős romantikus film lesz. Tenki Réka és Mészáros Béla remek színészek és jó humorú emberek. A történet anya és fiú elszakadásáról szól, a fiú felnő és az anyai is önálló életet kezd, elfogadja, hogy a fia is felnőtt. Nagyon nagyívű szerep, egy nagyon beteg emberből lesz egy sugárzó idős hölgy."

A Mimi forgatása

A Shooting Starsba beválogatott Tenki Réka a forgatókönyvet és a rendező munkáját is dicsérte: "Jó hangulat van a forgatáson, mindenki nyugodt, egy nyelvet beszél és felkészült a  teljes stáb. De ami a legfontosabb, hogy Dénes pontosan tudja melyik jelenetből mit szeretne kihozni, jól instruál minket, képben van. Az, hogy valaki egy fejként tud irányítani mindent és a teljes produkciót vinni a kitűzött cél felé, egy nagyon nagy dolog, ennél többet nem is kívánhatnánk. Szóval remek a csapat, én meg nagyon motivált vagyok, hogy megfeleljek a rám szabott feladatnak." Az általa megformált szerepéből pedig a nők mindennapi küzdelmét emelte ki, amely során bármilyen eléjük kerülő akadályt félelem nélkül leküzdenek, hogy a gyereküknek a lehető legjobb és legstabilabb jövőt biztosítsák.

A történet további szerepeiben láthatjuk majd még Rezes Juditot, Mészáros Mátét, Molnár Áront és Ónodi Esztert is, az operatőr pedig a Friss levegőta Poligamyta Pál Adriennt és a Coming outot jegyző Fillenz Ádám. A produkciónak nincs épített díszlete, így a 37 nap forgatási idő alatt nagyjából 40 helyszínen készül, ami elég nagy kihívást jelent a stáb számára, a végleges film pedig 2019 végén kerül majd a mozikba, valószínűleg már nem ezzel a címmel.