Filmek a magyar történelemről a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Szeptemberben újra Klasszikus Film Maraton, hazai és nemzetközi remekművekkel. Ezúttal olyan klasszikusokat ajánlunk, amelyek témája a magyar történelem.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 4. és 9. között rendezi meg a Filmarchívum, változatos budapesti helyszíneken. A részletes programot már javában lehet böngészni az esemény honlapján; az alábbi tematikus ajánló a magyar történelemről szóló filmeket mutatja be. 

 

80 HUSZÁR (1978)


Sára Sándor idén 85 éves, így két játékfilmjét is műsorra tűzi a Klasszikus Film Maraton. Monumentális történelmi filmje, az 1848-as szabadságharcokra Lengyelországból hazaszökő Lenkey-huszárszázad valóságos történetét eleveníti fel.  


A film jelenetsorain 1956 és '68 történelmi tapasztalatai is átszűrődnek.


További információk a Filmarchívum honlapján.


FELDOBOTT KŐ (1968)


Sára másik Film Maratonon vetített játékfilmje az önéletrajzi ihletésű Feldobott kő. 1968-ban a cannes-i filmfesztivál versenyében szerepelt és idén márciusban a párizsi Cinémathèque française is műsorra tűzte a film Filmarchívum által restaurált kópiáját.


További információk a Filmarchívum honlapján.


AZ ÖTÖDIK PECSÉT (1976)


Sokak kedvence a Fábri Zoltán életművének egyik csúcsát jelentő kamaradarab, Az ötödik pecsét. A film a második világháború legsötétebb napjaiban, 1944-ben játszódik és Fábri örök témáját, a történelemnek kiszolgáltatott embert jeleníti meg, utánozhatatlan feszültségteremtéssel, párbeszédekkel.  


További információk a Filmarchívum honlapján.


SEMMELWEIS (1939)


Tóth Endre, André de Toth néven amerikában közismert filmrendezőként és Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíróként írta be magát a filmtörténelembe, rajongói között találhatók olyan neves filmrendezők, mint Martin Scorsese, Quentin Tarantino vagy Bertrand Tavernier. Magyarországon rendezett 5 filmje közül a Semmelweisben a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felfedező zseniális magyar orvos, az idén 200 éve született Semmelweis Ignác küzdelmes életét és 47 éves korában bekövetkezett tragikus halálának körülményeit dolgozta fel.


További információk a Filmarchívum honlapján.


SZABÓ ISTVÁN filmjei


Külön programblokkal és gálavetítéssel (Mephisto) tiszteleg a Budapesti Klasszikus FIlm Maraton az idén 80 éves Oscar-díjas filmrendező, Szabó István életműve előtt, aki világsikert aratott filmjeiben (Mephisto, Redl ezredes) egy-egy különös, megfelelni vágyó személyiség történetén keresztül idézi meg Közép-Európa sorskérdéseit. A Ralph Fiennes főszereplésével készült A Napfény íze hatalmas történelmi vízió a 20. századról, amelyet egy magyar zsidó család ábrázolásával követ nyomon. Az Apa és a Szerelmesfilm egy generáció „önéletrajzaként” eleveníti fel a II. Világháború, az 50-es évek, ’56 eseményeit valamint a magyar disszidáció életképeit.


További információk a Filmarchívum honlapján.


JÁNOS VITÉZ (1973), rendezte Jankovics Marcell

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából készült animációs film látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. Káprázatos színei és a road movie-szerű cselekménye miatt az 1968-as kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval szokás párhuzamba állítani.

További információk a Filmarchívum honlapján.

 

HÁRY JÁNOS (1983), rendezte Richly Zsolt és Jankovics Marcell


A zenére komponált tévéfilm Kodály Zoltán daljátékán alapul, és a népi díszítőművészet képi világát idézi meg. A "magyar Münchausen báró" története és a film karakterábrázolása nem nélkülözi a groteszk humort sem.


További információk a Filmarchívum honlapján.

 

 A Klasszikus Film Maratonról sok információ és érdekesség található az esemény honlapján!