Magyar Filmdíj: 'A martfűi rém' kilenc díjat kapott

'A martfűi rém' összesen 9 díjat hozott el, a 'Tiszta szívvel' 5 elismerést kapott, míg Deák Kristóf 'Mindenki' című filmjét egy héttel az Oscar-díj után hazai pályán is díjazták.

'A martfűi rém' című alkotás nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat, összesen 23 kategóriában – adta hírül az MTI.

A legjobb filmnek járó díjakat öt kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm, valamint animációs film – kategóriában osztották ki. A legjobb színészi teljesítményt, forgatókönyvet, rendezést a játékfilmek mellett a tévéfilmek között is külön díjazta a Magyar Filmakadémia tagsága.

A legjobb animációs film a Bucsi Réka által rendezett 'LOVE' lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést az Oscar-díjas 'Mindenki' című alkotás, Deák Kristóf rendezése kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a 'Soul Exodus'-t, Bereczki Csaba alkotását választották. A legjobb tévéfilmnek járó díjat a 'Szürke senkik'-nek, Kovács István munkájának ítélték oda. A közönségdíjat a '#Sohavégetnemérős' című film kapta.

A játékfilmes kategóriákban 'A martfűi rém' összesen 9 díjat nyert, míg a 'Tiszta szívvel' pedig öt elismerést kapott. A Filmalap által támogatott film története valós eseményeken alapul: 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

'A martfűi rém' szereplői és alkotói közül legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Ezért a filmért kapta a legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyit, 'A martfűi rém' zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád vehetett át elismerést.

A 'Tiszta szívvel' öt elismerésben részesült. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat az alkotás rendezője, Till Attila vehette át. A legjobb sminkért kiosztott díjat Gerő Szandra kapta, legjobb hangmesternek Zányi Tamást választották, aki a 'Tiszta szívvel' mellett a 'Jutalomjáték' című alkotásban is dolgozott. 

A III. Magyar Filmhét a Magyar Filmakadémia szervezésében, az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósult meg.