Kisfilmek, nagy sikerek – Magyar diplomafilmeket díjaznak világszerte

A Mindenki Oscar-díja óta kiemelt figyelem övezi a magyar rövidfilmeket, amik sorra gyűjtik be a rangos elismeréseket.

Legutóbb Kovács István Ostrom című kisfilmje nyert diák-Oscart, és két magyar animáció is kvalifikálta magát a jövő évi Oscarra. A magyar kisfilm-animáció a virágkorát éri, rendszeresen versenyeznek hazai alkotások a legjelentősebb animációs fesztiválon, Annecy-ban, de Cannes-ban is történelmi sikert aratott egy MOME-s animáció. Összegyűjtöttük a főként Filmalap támogatással készült diplomafilmes sikereket, amiket a hazai filmiskolák diákjai arattak az elmúlt években.

Kovács István az SZFE MA képzésén forgatta le Ostrom című rövidfilmjét, amely idén bronz fokozatú diák-Oscart nyert az Amerikai Filmakadémiától. Az Ostrom az emberség megőrzéséről mesél egy nő történetén keresztül, aki a szarajevói ostrom alatt próbál vízhez jutni, hogy hajat mosson az esti randevúja előtt – és ezért még az életét is hajlandó kockára tenni. Diák-Oscart korábban egy magyar film, Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című dokumentumfilmje nyert 1991-ben, de az elmúlt két évben jelölésig jutott két magyar SZFE-s diplomafilm is, 2016-ban Kis Hajni Last Call című szívszorító drámája, tavaly pedig Freund Ádám Földiek című szürreális sci-fije. Az Ostromért kapott diák-Oscarral a rendezőre, Kovács Istvánra is felfigyelt az Akadémia, a nyerteseknek ugyanis a hollywoodi filmipar neves képviselőivel szerveztek találkozókat, a frissen diplomázott rendezők elkezdhették építeni esetleges amerikai karrierjüket.

Kovács István: Ostrom

A díjjal az Ostrom automatikusan kvalifikálta magát a jövő évi Oscarra az élő szereplős rövidfilmek kategóriájában, ám a jelölésig végül nem jutott el. Az Oscar-díjas Mindenki mellett ezen a téren Bucsi Réka Symphony No. 42 című MOME-s animációja jutott a legtovább, amely 2015-ben felkerült az Oscar szűkített listájára, a tízes shortlistre, de a legjobb öt közé már nem jutott be. Bucsi Réka legújabb filmje, a Solar Walk egy szürreális űrutazás története, eredetileg egy jazz-koncert kísérőfilmjeként született, ebből vágott össze a rendező egy 21 perces verziót, amely az idei Berlinare-én az Audi Short Film Awardot nyerte el, és azóta is járja a filmfesztiválokat. A dán finanszírozásban – az Aarhus Jazz Orchestrával együttműködésben született – Solar Walk elnyerte többkek között az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját.

Ma már nem újdonság, hogy a MOME-s diploma-animációkra világszerte figyelnek, tavaly például két kisfilm is a versenyprogramban kapott helyet az animációk krémjét egybegyűjtő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Hegyi Olivér kisfilmje, a Take Me Please egy szakítás utórezgéseit dolgozza fel fanyar humorral és színkavalkádos szürrealizmussal. Varga Tímea Laura Még nem című rövidjét Erdős Virág Május című novellája inspirálta: a finom melankóliával átszőtt animációban egy kisfiúba hiába várja az anyukáját, ezért elindul őt megkeresni. A két filmet a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon is elismerték, a Take Me Please-nek a nagydíjat, a Még nem-nek pedig a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat ítélte oda a zsűri.

Hegyi Olivér: Take Me Please

Az elmúlt években szinte minden alkalommal küldtünk versenyzőt Annecy-ba, 2016-ban a Budapesti Metropolitan Egyetem diplomamunkái közül elsőként vetítették a fesztiválon és jutalmazták a zsűri különdíjával Dell'Edera Dávid Balkon című fekete-fehér animációját, amely a panelrengetegben elburjánzó elidegenedést boncolgatja. Tavaly pedig Wunder Judit Kötelék című digitális rajzanimációja szerepelt a fesztiválon MOME mesterszakos diplomamunkaként. Wunder Judit, aki díszlettervezőként dolgozott Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas kisfilmjében, egy magányos nő és egy macska alakú, éjfekete árny kapcsolatán keresztül pendítette meg a női szexualitás, a magára hagyatottság és a vágy kérdéseit.

Hasonlóan Andrasev Nadjához, aki A nyalintás nesze című MOME-s diplomafilmjében egy egyedül élő öregasszony és az őt figyelő macska révén bontott ki egy bizsergetően pajzán mesét. A Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján született, érzékien gyönyörű A nyalintás nesze szintén bekerült az Annecy-i versenyprogramba, de korábban már a cannes-i filmfesztiválon is elismerték, a diplomafilmeket vetítő Cinéfondation szekció harmadik helyezésével, amit először kapott magyar animáció. Legfontosabb elismerését, egy animációs fődíjat azonban a New Orleans-i filmfesztiválon gyűjtötte be, amivel kvalifikálta magát a 2019-es rövid animációs Oscarra Bucsi Réka Solar Walk-jával együtt – ami úgyis hatalmas teljesítmény, hogy végül a jelölésig nem jutottak el. Andrasev Nadja legújabb filmjével, a Szimbiózis pedig visszatért Annecy-ba, hogy remélhetőleg még az előző filmjénél is sikeresebb fesztiválkarrier első állomásaként. 

Andrasev Nadja: Szimbiózis

A jelölésre minden esélye megvolt Kreif Zsuzsi és Zétényi Bori Limbo Limbo Travel című animációjának is, amelyben nyolc nő megunja, hogy a férfiak belefeledkeztek a technológiai kütyüjeikbe, és elutaznak a bajszos férfiak bajuszalakú szigetére – és ott feléled bennük az addig csak szendergő szexualitás. A Limbo Limbo Travel a krakkói animációs fesztivál fődíjával kvalifikálta magát a 2016-os Oscarra, de miután nem kapott jelölést, a legjelentősebb amerikai függetlenfilm-fesztiválon, a Sundance-en való részvétellel vigasztalódhatott, ahova olyan nívós magyar filmeket válogattak be az elmúlt években, mint Mundruczó Kornél művészi kutyahorrorja, a Fehér Isten, vagy a modernkori rabszolgaságról szóló dokumentumfilm, az Egy nő fogságban.

Az animációk közül kiemelendő még Lovrity Anna Katalin Vulkánszigete, amely 2017-ben a berlini filmfesztivál gyerek- és ifjúsági filmeket felsorakoztató szekciójába, a Generationbe kapott meghívást, de eljutott a Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválra és a luxemburgi Cinéastre is. A magyar diplomafilmek igényes vizuális kiállítása fölött sem siklottak el a filmfesztiválok, Freund Ádám Földiek című családi sci-fijét a legjelentősebb operatőrfesztiválra, a lengyel Camerimage-re hívták meg tavaly, ami már önmagában rangos elismerés Gyuricza Mátyás operatőrnek (a rendezvény játékfilmes fődíját végül egy magyar operatőr, Herbai Máté kapta a Testről és lélekről érzékeny fényképezéséért és világításáért).

A berlini sikerek idén sem maradtak el, hiszen Buda Anna Flóra MOMÉ-s diplomafilmje, az Entrópia a Berlinale Shorts szekciójában mutatkozhatott be, és el is nyerte a Teddy-díjat, tovább szaporítva ezzel a magyar diplomafilmes sikereket. Cannes-ban pedig ezúttal egy Metropolitan Egyetemen született diplomafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című munkája került be a Cinéfondation versenyprogramjába.

A kelet-közép-európai régió A-kategóriás filmfesztiválja, Karlovy Vary kiemelten szokott foglalkozni a magyar filmekkel, az SZFE-s diplomafilmek közül Szabó Mátyás Határ című, csehes humorú kisfilmjét a pályakezdő tehetségeket gondozó Future Frames szekcióban vetítették 2015-ben. Ez volt az SZFE új, 6x6-os képzésének egyik első nemzetközi sikere. Egy évvel korábban Reisz Gábor diplomamunkája, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan pedig egyenesen az East of the West versenyszekcióban debütált, később a szófiai és a torinói filmfesztiválon is díjazták. A VAN bemutatása óta a diplomafilmes sikerek etalonja, hiszen egész estés játékfilmként meglepően hosszú kört futott a hazai mozikban, a filmet forgalmazó Cirko közel egy évig műsoron tartotta, és egy generáció kultuszfilmjévé vált annak a játékos öniróniának köszönhetően, amivel megragadta a tengődő fiatalok életérzését.

A Filmalap 2012 óta támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatással a Filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.

Soós Tamás