SZFE-s diplomafilmek taroltak az 5. Friss Hús rövidfilmfesztiválon

Március 29. és április 2. között rendezték meg 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melyen a legjobb magyar és nemzetközi élőszereplős/animációs rövidfilmeket díjazták – köztük több Filmalap által támogatott alkotást is.

A magyar versenyszekció zsűrijének döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Freund Ádám SZFE diplomafilmje, a 'Földiek' kapta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be mutatja be 26 percben, a legjobb magyar animáció pedig Tóth Luca 'Superbia' című, tavaly Cannes-ban debütált, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató 15 perces alkotása lett. Elismerő oklevelet kapott két SZFE-s film, Fatér Ambrus 'Légmell' és Szentpéteri Áron 'Láthatatlanul' című alkotása. Idén először a legjobb magyar színésznőt és színészt is díjazták. A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, legjobb színészként Vilmányi Benettet két filmben ('Asszó', illetve 'Welcome') nyújtott alakításáért is díjazták.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és Tóth Luca animációs filmrendező voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson 'Glass House' című tízperces alkotása lett.

A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna 'A Birodalom utolsó napja' című groteszk, 13 perces filmje kapta.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250.000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás 'Asszó' című filmje nyerte. 

A 3. Friss Hús Pitchfórum 300.000 forintos nyereményét, valamint a Momentán társulat által felajánlott különdíjat Hermán Árpád Goodbye Frank pitchterve kapta.

Idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon, amelynek zsűrije Bilsiczky Balázs, Bujdosó Bori és Gyenge Zsolt filmkritkusok, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense voltak. A nyertes pályamunka Kis-Sipos Fanni 'A Birodalom utolsó napja' című filmről írt kritikája lett.

Fekete Tamás, Freund Ádám, Tóth Luca és Deák Dániel (Forrás: Friss Hús)

A Filmalap 2012 óta évente mintegy 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékén (MOME Anim), az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes képzésén készülő diplomafilmeket. A támogatással a Filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz. A támogatott diplomafilmek közül kiemelkedő siker volt Reisz Gábor 'Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan' című kultfilmmé lett SZFE diplomaalkotása, az Oscar-díj szűkített listájára felkerült animációs film, Bucsi Réka 'Symphony No.42' című MOME Anim diplomamunkája, és a cannes-i filmfesztiválon díjazott animációs film, 'A nyalintás nesze', mely Andrasev Nadja szintén MOME diplomafilmje volt.

A Filmalap által támogatott Friss Húson öt SZFE diplomafilm is elismerésben részesült: Freund Ádám 'Földiek' című filmje a legjobb magyar élőszereplős alkotás díját nyerte, elismerő oklevelet kapott Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron 'Láthatatlanul', a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás az 'Asszó' című filmjéért nyerte. A versenyprogramban szereplő SZFE-s diplomafilmek mellett a DOK.MA szekciójában is vetíttetek SZFE-n készült dokumentumfilmeket is. Az eseményt támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.