Két magyar rendező filmje is versenyre kel a berlini Arany Medvéért

Nagy Dénes első mozifilmje, a TERMÉSZETES FÉNY és Fliegauf Bence RENGETEG - MINDENHOL LÁTLAK címmel készült alkotása is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű versenyprogramjába. A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben. A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban, Závada Pál regénye alapján készült TERMÉSZETES FÉNY egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól. A tervek szerint tavasszal a magyar nézők is láthatják a filmet, amint kinyithatnak a mozik.

Legutóbb 2017-ben, a Testről és lélekről szerepelt magyar filmként a világ egyik legrangosabb fesztiváljának számító Berlinálé versenyprogramjában. Akkor Enyedi Ildikó rendezése elhozta a legjobb filmnek járó fődíjat, az Arany Medvét.  

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.  

Természetes fény (Fotó: Dobos Tamás)

„A Természetes fény szereplői se nem hősök, se nem gonoszok. Egyszerű parasztemberek, csakúgy mint a helyi orosz falusiak. Besorozták őket. Honvágyuk van, fáradtak, fáznak, és félnek, de parancsot teljesítenek. A film egy olyan helyzetben mutatja meg ezeket az embereket, amelyben nincsen tiszta képük arról, mi vár rájuk. A főszereplő nincs tisztában ennek a háborúnak a céljával. Állandó bizonytalanság veszi körül, ahol észrevétlenül elmosódik a különbség jó és rossz között. Abban bízik, hogy majd csak valahogy sikerül túljutnia ezen a nehéz időszakon, aztán hazamegy a családjához, és folytatni tudja félbeszakított paraszti életét.” – mesélte Nagy Dénes, aki a megrendítő erejű történetet amatőr színészekkel, köztük a főszereplőt alakító Szabó Ferenc, valamint Garbacz Tamás, Bajkó László és Franczia Gyula közreműködésével vitte vászonra.  

„Bizonyos értelemben hasonló dolog játszódott le velük, mint azokkal a földművesekkel, akiket a második világháborúban besoroztak, és kivittek a Szovjetunióba harcolni. A film szereplői ugyanúgy egyenruhába öltöztek és fegyvert kaptak a kezükbe, majd több ezer kilométert utaztak egy idegen országba, ahol nem értették a helyi nyelvet, és ahol egy katonai kiképzést követően a film egyes jeleneteiben szembe kerültek a hozzájuk hasonlóan szintén amatőr, de számukra idegen lett és orosz falusiakkal.” – nyilatkozta a rendező.  

A forgatás 2019 őszén volt részben Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain.  

Nagy Dénes rendező (Fotó: Dobos Tamás)

Nagy Dénes ezúttal is együtt dolgozott állandó alkotótársával, Dobos Tamás operatőrrel (Apaföld, Genezis, Fűzfa), illetve Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervezővel, akik a produkció nagyszabású és hiteles képi világának megteremtéséért feleltek, míg történész szakértőként Ungváry Krisztián működött közre.  

Nagy Dénes korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a Magyar Filmszemlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.  

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült.  

Magyarországi forgalmazó: Vertigo Média /// Facebook.com/termeszetesfenyfilm