Készül Reisz Gábor új filmje

 
A Filmalap Döntőbizottsága legutóbbi határozatával az elsőfilmes Csuja László és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan-nal berobbant Reisz Gábor alkotásainak szavazott meg gyártási illetve gyártáselőkészítési támogatást.

A közelmúlt egyik legnagyobb filmes meglepetése, a több mint hatvanezer nézőt elérő és számos fesztiváldíjat elnyerő Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első mozifilmjével feltűnt Reisz Gábor új alkotásának 7,5 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmalap.
A Rossz versek címmel készülő várva-várt új Reisz Gábor-film forgatása a tervek szerint az év végén kezdődik és jövő augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. A magyar-francia koprodukcióban készülő alkotás a 30 körüli Merthner Tamásról szól, aki élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de Tamás utazásai által egy szubjektív képet kapunk a 90-es, 2000-es évek Magyarországáról.
A forgatókönyvet is jegyző Reisz Gábor a Van…-nal összeszokott fiatal filmes csapattal dolgozik második játékfilmjén: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound design-ért Lukács Péter Benjámin felel. A Van filmzenekar már teljes erőbedobással dolgozik az új film zenéjén.
A szereplőválogatás már javában zajlik, az alkotók szeretettel várják a legfeljebb 5 perces bemutatkozó videókat a rosszversekcasting@gmail.com email címre.
A Rossz versek-et Berkes Julia producer vezetésével a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártja.

Az elsőfilmeseket segítő Filmalap Inkubátor Program keretében készülő Virágvölgy című film gyártására 62 millió forint támogatást ítélt meg a Döntőbizottság.
Csuja László (Foszfor, 2010) játékfilmrendezői bemutatkozása egy coming-of-age történettel keresztezett road movie lesz. A Virágvölgy főszereplője egy értelmi sérült fiú, a munkásszállón tengődő Roland, akit lefokoz a társadalom, ő azonban ezt nem hajlandó tudomásul venni. Rolandnak egyik percről a másikra kisfiúból apává kell válnia, amikor egy zavart tekintetű huszonéves lány beállít hozzá egy lopott csecsemővel azt állítva, hogy ő az apa. Nem sokkal ezután már együtt menekülnek egy boldogabb világ illúziója felé.
A Virágvölgy forgatókönyvét Csuja László Nagy V. Gergővel közösen írta, a forgatás jövő tavasszal kezdődik Budapesten és környékén, a film a tervek szerint már jövő ősszel látható lesz a hazai mozikban.
A Virágvölgy Ferenczy Gábor és Muhi András producerek vezetésével készül a Focusfox gyártásában.

A Filmszakmai Döntőbizottság határozatai.