Karlovy Vary: ide mindenki a filmekért megy

Kénszagú gyógyvízpára, lépésben araszoló luxusautók és hátizsákos filmrajongók - a cseh fürdővárosban rendezett Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválnak különleges hangulata van. Fiatalos, laza és nyitott a szellemiség, amit az elmúlt 25 évben számos magyar filmes is megtapasztalhatott. A napokban zajló fesztiválon volt a premierje Csuja László Virágvölgy című első rendezésének, a film a Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmeseket segítő Inkubátor programjában készült.

Még belegondolni is szörnyű hogy az egyik leglazább és legjobb hangulatú A kategóriás fesztivál a ‘90-es évek zűrzavarában majdnem megszűnt. De szerencsére csak majdnem, azóta több támogató is felkarolta a rendezvényt, és mára színvonalas filmekkel, jól szervezett, mosolygós személyzettel és pénzdíjas, formatervezett Kristály Glóbusszal megerősített fesztivált gründoltak belőle.

1946-ban kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy a kelet-közép európai régiónak (és a csehszlovák filmgyártásnak) legyen egy fóruma, de a nem sokkal utána induló Moszkvai Filmfesztivál eleinte nem nézte jó szemmel a konkurenst, úgyhogy arra a kompromisszumra jutott a keleti blokk, hogy váltott években rendezik meg a két fesztivált - így ment ez egészen 1993-ig. Azóta minden évben tartanak Karlovy Vary Filmfesztivált, a magyar film nagy örömére, 1993 óta ugyanis 85 magyar film szerepelt a fesztiválon, ebből 24 a hivatalos versenyprogramban.

A versenyprogramban csak olyan filmek szerepelhetnek, amelyeket korábban nem mutattak be más fesztiválokon, itt lehet először látni őket. Karlovy Vary egyik különlegessége, hogy játékfilmes és dokumentumfilmes versenye is van, a másik pedig, hogy a fődíj, a Kristály Glóbusz nem kevés pénzzel is jár, ami elég nagy ritkaság a fesztiválok körében, és elég nagy jópont a filmeseknél.

Az Ernelláék Farkaséknál stábja Karlovy Vary-ban

A Karlovy Vary Filmfesztivál versenyében mutatkoztak be olyan magyar filmeka nemzetközi közönségnek, mint A részleg, a Hosszú alkony, a Nekem lámpást adott a kezembe az Úr Pesten, a Jadviga párnája, a Sejtjeink, A temetetlen halott, A nyomozó. A Kristály Glóbuszt pedig olyan magyar filmek nyerték el, mint az újonnan felálló Magyar Nemzeti Filmalap első nagyjátékfilmje, A nagy füzet (r: Szász János), vagy az Ernelláék Farkaséknál (r: Hajdu Szabolcs), és a Letűnt világ (r: Nemes Gyula) a rövid dokumentumfilmek között. A zsűri nagydíját kapta a Szabadesés (r: Pálfi György), Hajdu Szabolcs a legjobb színész díját nyerte, Pálfi György (Szabadesés), Fekete Ibolya (Chico), Gothár Péter (Haggyállógva Vászka) a legjobb rendezés díját érdemelték ki.

A legfontosabb, legjelentősebb kísérőprogram az East of the West - A kelet nyugatja alcímet viseli, itt kelet-európai első- és második filmesek mutatkozhatnak be a filmjeikkel: ebben a szekcióban versenyez idén a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjában készült Csuja László-film, a Virágvölgy. Ebben a szekcióban mutatták be hatalmas közönségsikerrel Zomborácz Virág Utóéletét és Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanját - a minimálköltségvetésből készült diplomafilmet egy egész busznyi stáb kísérte el a fesztiválra, az alkotók még egy klipet is forgattak a kollégiumban, ahol laktak.

Magyar siker is született a szekcióban: Horváth Lili A szerdai gyerek című szociofilmje nyerte az East of the West és a FEODORA-díjat a fesztiválon 2015-ben. 2016-ban Till Attila kerekesszékes gengszterfilmje, a Tiszta szívvel volt az East of the West nyitófilmje, de itt vetítették a Zérót, a Drága, besúgott barátaimat, A vizsgát, az Utolsó időket, a Fehér tenyért és a Dallas Pashamendét.

A fesztivál az öltözködést és a protokolláris szabályokat tekintve jóval lazább, a vörös szőnyegek cannes-i vagy berlini léptékben mérve jelképesek, de a velük együtt járó szigor is: míg a két említett fesztiválon jórészt és adott esetben sikertelen sorbanállással megy el a fesztiválon töltött idő nagy része, Karlovy Varyban minden filmre be lehet jutni. És mégcsak szmoking és magas sarkú cipő sem kell hozzá. Szék és ülőhely nem biztos, hogy jut mindenkine, de ez az a fesztivál, ahol a földön ülve, a fal mellett állva vagy a széksorok előtt fekve is lehet filmet nézni. Rengeteg hátizsákos filmrajongónak éppen ezért a kedvence a fesztivál: öt perccel a vetítés előtt ugyanis mindenkit beengednek a terembe, aki szeretné látni a filmet és befér. Itt mindenki a filmekért jött, él és létezik.

A lazaság és a nyitottság a szervezőket is jellemzi: a szervezők sms-ben küldenek híreket, tájékoztatásokat, ami az egyik filmről a másikra eső filmnézőknek őrülten hasznos tud lenni, mindig minden problémát mosolyogva és segítőkészen oldanak meg, legyen szó interjúszervezésről, forgatásról vagy utazásról.

A Virágvölgy stábja Karlovy Vary-ban

A programot nemrégiben a rövidfilmek felé is megnyitották a Future Frames programmal, első magyarként Szabó Mátyás vett részt a Határ című kisfilmjével. A szakmai rendezvények sorát is folyamatosan bővitik, az idei, Midpoint által szervezett filmfejlesztő program, a Works in Development Feature Launch vendége az író-rendező Fabricius Gábor és készülő filmje, az Erasing Frank.

És ahogyan Berlin és Cannes is elválaszthatatlan a várostól, amiben tartják, úgy Karlovy Vary utcácskái is hozzátartoznak a fesztiválélményhez: a kénbűzös gyógyvizes kutak, a hőségriadóban a sétálóutcára felcsapódó forró pára, a kis patakra telepített filmplakátok, és a sétálóutcában pár száz méteren celebeket szállító, sötétített üveges, lépésben haladó BMW-k.

Mert Karlovy Varyban nemcsak szuper kelet-európai filmek és filmrajongók vannak, hanem sztárok is. Életműdíjra, mesterkurzusra érkeznek a filmes legendák: az idei díszvendégek között van Tim Robbins, Terry Gilliam és Taika Waititi, de az elmúlt évek során vendégül látták Uma Thurmant, Charlie Kaufmant, Richard Gere-t, Laura Dernt, John Travoltát és Mel Gibsont is. Az Another View vagy a Panorama programban pedig olyan filmeket nézhetünk, amelyek már túl vannak a Sundance-es, berlini vagy Cannes-i premieren, így az azokat kísérő alkotók is túl vannak már a bemutatókkal járó stresszen, Karlovy Varyban már ők is jóval kisimultabbak, szívesebben nyilatkoznak, beszélgetnek a vetítés után a közönséggel.

Libor Anita