Jelentős stúdiófejlesztés Fóton

A Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében valósulhat meg a Nemzeti Filmintézet beruházása, mely a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésére irányul. A kiemelt jelentőségű beruházás a hazai filmipar világviszonylatban is élvonalbeli szerepét és versenyképességét biztosítja hosszú távon.

A magyar mozgóképipar a magyar gazdaság meghatározó szereplője  

A magyar filmipar jelentős hasznot hoz az országnak. A közvetlen filmgyártási költések 2017 óta minden évben meghaladják a 100 milliárd Ft-ot. Magyarországon európai szinten kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez, minden magyarországi filmes produkciónak nyújtott ezer forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevételt generál, valamint 3240 forinttal növeli a GDP-t és munkahelyeket teremt.  

Mafilm

Az NFI ellátja a hazai mozgókép ágazat kulturális értéket teremtő alkotásainak fejlesztését, támogatását, továbbá január óta ellátja a Média Mecenatúra Program (televíziós tartalmak) által korábban vállalt feladatokat is. A támogatási rendszerben gyártási fázisba kerülő produkciók - beleértve a mozis és televíziós tartalmakat is – megvalósításának előfeltétele a stúdiókapacitás. Magyarországon az elmúlt években műteremkapacitás hiány alakult ki.  

A koronavírus-járvány miatt a hazai filmgyártás is komoly nehézségekkel néz szembe, amelyek a magyar filmipar minden szereplőjét érintik. Az NFI a magyar mozgóképszakma teljes egészéért felelős intézményeként több döntést is hozott annak érdekében, hogy a kialakult és a közeljövőben várható nehézségek miatt segítse a hazai filmipart:

Az NFI támogatási tevékenysége folyamatos és új pályázatokat írt ki, hogy munkát biztosítson a mozgóképipar szereplőinek.
Az NFI átütemezte azoknak a gyártás-előkészítéseknek, forgatásoknak és szakmai rendezvényeknek a finanszírozását, amelyeknek korábban már megítélt támogatást.
Az NFI kezdeményezte a Filmipari Segélyalap létrehozását, és 50 millió forintot ajánlott fel a munka nélkül maradt filmesek rendkívüli megsegítésére, eddig már közel 700-an jelentkeztek a segélyalapot működtető Magyar Filmakadémiánál.

NFI Mafilm fóti stúdiókomplexum fejlesztése  

Meggyőződésünk, hogy a hazai filmipar csak akkor tudja megőrizni a nemzetközi filmiparban elért vezető pozícióját, versenyképességét, ha ebben az időszakban is a magyar mozgóképszakma hosszú távú fejlesztésére koncentrálunk. A fóti stúdió fejlesztése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű.  

Mafilm fegyvertár

Az NFI üdvözli a Kormány döntését, miszerint a fóti stúdiót a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kívánja fejleszteni. Ezzel minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése valósulhat meg Magyarországon, amelynek köszönhetően a fóti stúdió kapacitását közel ötszörösére növeljük. A fejlesztés célja, hogy a jövőben kielégítsük a hazai gyártású filmprodukciók növekvő stúdióigényét is.  

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexum egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen alakítható középkori város és második világháborús barakk szabadtéri díszlet együttesei, fegyver-, kellék/berendezés- és jelmeztára mellett a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához használt kültéri medencéje is világhírű. Utóbbi a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen, a medence körüli tágas térnek köszönhetően akár óriási díszletekbe is bele lehet foglalni, ami jelentősen megkönnyíti a vizes vagy részben víz alatti jelenetek felvételét.  

Az NFI Mafilm fóti műtermeiben tavaly 14, a szabadtéri díszletekben 10, a kültéri medencében 2 produkció forgatott. A kelléktárat 70 produkció vette igénybe, míg száznál több filmes produkció kölcsönzött jelmezeket forgatásokhoz.  

Mafilm green screen

A stúdiókomplexum bővítése során összesen 4 új filmstúdió fog épülni, melyek összesen további 9600 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2600 m2-nyi stúdió kapacitást, így összesen 12 200 m2 áll majd a produkciók rendelkezésére. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben, 4.800 m2 is rendelkezésre áll, a jövőben nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.  

A tervezett beruházással a fóti gyártó bázis mind a nemzetközi mind a hazai viszonylatban meghatározó eleme lehet a filmgyártásnak, korszerű kapacitásaival, helyszíneivel és infrastruktúrájával, rendezett környezetével és nem utolsósorban gazdaságosabb üzemeltetési költségeivel.