Ismét diák-Oscarra jelöltek egy magyar filmet

Az Amerikai Filmakadémia frissen közzétett listája szerint Freund Ádám Földiek című, Filmalap támogatással készült rövidfilmje bekerült a diák-Oscarra jelölt alkotások közé.

Freund Ádám a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén diplomázott, éppen a Földiek című filmmel, amely a Cinema-Film és az SZFE gyártásásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

A magyar közönség a Földiek-et az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatta, ahol az el is nyerte a legjobb élőszereplős film díját. A különös hangulatú film főszereplője Ábel (Cservák Zoltán), aki asszisztál apja (Dimény Áron) magányos tervéhez, hogy az űrbe lőjje ki magát családi házuk kertjéből, miközben anyja (Györgyi Anna) és nővére (Rujder Vivien) folytatják földi életüket. A filmet Freund Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal írta, az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófi, a látványtervező pedig Tasnádi Zsófi volt. 

Sorozatban másodszorra jelölnek diák-Oscarra magyar filmet, miután tavaly Kis Hajni Szép alak című filmje is bekerült a legjobbak közé; diák-Oscart magyar filmes eddig egy alkalommal nyert, Böszörnényi Zsuzsa Az Egyszer volt, hol nem volt című munkájáért 1991-ben. A Földiek-kel együtt hét film verseng a diák-Oscarért. A győztes automatikusan versenybe száll a Legjobb Élőszereplős Rövidfilm Oscar-díjáért – amelyet tavaly a Mindenki című film hódított el. 

Szeptember 22-én kiderül, a Földiek megduplázza-e a magyar diák-Oscar nyertesek számát.