Inkubátor Program – Íme a 10 továbbjutó elsőfilmes

A hatodik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra 68 pályakezdő rendező jelentkezett. A 68 beérkezett pályázatból mozgóképszakmai előzsűri választotta ki a 10 filmtervet, amelyek forgatókönyv fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egészestés filmet moziban még be nem mutatott rendezők jelentkezhettek, illetve olyan alkotók, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon vagy akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.  

A legtöbb pályázat idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett, de voltak Edinburgh-ban, Kolozsváron, Londonban, Párizsban és Los Angelesben végzett fiatal magyar filmesek is a jelentkezők között.  

Összesen 68 pályázat érkezett be a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Bodzsár Márk rendező, forgatókönyvíró, Hartung Attila rendező, Iványi Petra producer, Pápai Zsolt filmtörténész, filmkritikus és Zurbó Dorottya dokumentumfilm rendező - 10 filmtervet választott ki. A kiválasztott projektek 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.  

Az Inkubátor Program 2020 továbbjutói:  

Breier Ádám: Lefkovicsék gyászolnak

Dudás Balázs: Krampusz

Hevér Dániel: Valami madarak

Holtai Gábor: Itt érzem magam otthon

Nagy Borbála: Nincs itt semmi látnivaló

Podhradská Lea: Apám lánya

Sós Bálint Dániel: Minden rendben

Szabó Szonja: Flóra

Szeleczki Rozália: Cicavízió

Tóth Gergely: Riviéra    

A forgatókönyvek elkészítésére januártól 5 hónap áll az alkotók rendelkezésére. Május végén a döntősök prezentációs, azaz "pitch fórumon” mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A felkészülést a Filmintézet Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítik. A 10 filmterv közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választja ki az 5 nyertes filmtervet.  

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújthat támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi mellett szakmai támogatást is nyújt.  

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.  

Tavaly mutatták be Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámáját és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást.
Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotását Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm fesztiválja, a torontói HotDocs mutatta be a nemzetközi közönségnek.

 

(Lead fotó: Szép csendben forgatás - Nagy Zoltán és a színészek fotó: Filmfabriq)