Három magyar film is esélyes az Európai Filmdíjakra

Az Európai Filmakadémia bejelentette 2021-es nagyjátékfilm válogatásának első felét. Horvát Lili, Nagy Dénes és Fliegauf Bence filmjei is szerepelnek az Európai Filmdíjak válogatáslistáján – derült ki az Európai Filmakadémia (EFA) keddi közleményéből.

Az idei válogatásban 43 ország 40 filmje szerepel, amelyeket az EFA testülete és meghívott szakértők válogattak ki. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 4000 tagja szavaz a filmdíjak legfontosabb kategóriáinak - a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró - jelöltjeiről.  

A filmdíjak előzetes válogatáslistájára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország nevezhet egy-egy, az előző év közepétől az aktuális év közepéig bemutatott filmet, mely listát kiegészítenek az EFA válogató bizottsága által javasolt „európai” alkotásokkal.  

A jelöltek kilétére november 9-én derül fény a spanyolországi Sevilla Filmfesztiválon.  

Természetes fény (Fotó: Dobos Tamás)

Nagy Dénes filmjét korábban a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a világpremierjét is tartották, rangos elismeréssel, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki. A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell. A Természetes fény a hazai mozikban szeptember 16-tól lesz látható.  

A második világháborúban a keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. A Természetes fény a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.  

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (Fotó: Poste Restante)

Horvát Lili különleges szerelmesfilmje kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a nemzetközi fesztiválok és az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Európa szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz Horvát Lili filmje, hiszen a Nemzeti Filmintézet már 20 forgalmazási területre értékesítette a kiemelkedő magyar mozifilmet. A Poste Restante gyártásában készült romantikus dráma producere Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili, az operatőr Maly Róbert volt. A Felkészülés… online megtekinthető a Filmio-n.  

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.   

A Rengeteg – Mindenhol látlak, Fliegauf Bence filmje szintén Berlinben mutatkozott be, ahol a legjobb mellékszereplőnek járó díjat kapta a film egyik szereplője, Kizlinger Lilla.  

Bővebben: https://europeanfilmawards.eu/en_EN/feature-film-selection-2021-part-1