"Fel kell fognom, hogy semmi sem lehetetlen" – Interjú Borbély Alexandrával

Borbély Alexandra eljátszotta a női főszerepet Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében, mely Arany Medve-díjat nyert a tavalyi Berlinalén, nemrég pedig bekerült az Oscar-jelöltek közé is. Azóta Alexandra megkapta a legjobb színésznőnek járó EFA-díjat is. A színésznővel az elmúlt egy évről és a jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Enyedi Ildikó filmjében eredetileg a pszichológusnőt alakítottad volna, később mégis megkaptad a főszerepet, ami a legjobb európai színésznőnek járó Európai Filmdíjat jelentette számodra. Mesélnél a szerepről és a rendezővel való munkáról?

Csodálatos volt Ildikóval dolgozni, különleges érzékenységű nő, értettük egymást félszavakból is. A pszichológusnő szerepét kaptam először, aztán bementem castingolni, amikor megnézte a főszereplőket és segítettem neki Mária és a pszichológusnő közös jelenetét megcsinálni. Elhívott kávézni és az az ötlete támadt, hogy nézzünk meg engem is Máriára. Az első próba nem volt igazán sikeres, mert túl nőies voltam, a második már igen, mert elhatároztam, hogy nem múlhat a nőiességemen (például a tekintetemen vagy azon, ahogy nézek) az, hogy megkapjam a főszerepet, hiszen színésznő vagyok. Kitaláltam, milyen legyen az a határozott nézés, ami miközben nem látszom naivának, de mégis tapasztalatlannak tűnök szexuális téren. Utána megterveztük hogy nézzek ki, hogy járjak, szóval sokat próbáltunk, és amikor elkezdődött a forgatás, már minden könnyen ment.

Mennyire volt kimunkálva ez a karakter? Volt olyan, amit te tettél hozzá, ami a te ötleted volt?

A járását. Az egy gimnáziumi osztálytársnőm járása volt és úgy emlékeztem rá, mintha suhant volna. Amikor megmutattam Ildikónak, tetszett neki. Ez volt az én ötletem.

Készül a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk (Isteni műszak) Kádár-kori szatirikus vígjátéka Walters Lili főszereplésével. (A filmet február elejéig forgatják, a bemutató decemberben lesz.) Ebben mit játszol?

Egy prostituáltat alakítok, aki egyébként kém. Kis szerep, de közben hihetetlenül vicces is. 

Morcsányi Géza, Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (forrás: MTI / EPA / Clemens Bilan)

Van még más filmed, ami most forog?

Egy magyar-román koprodukció, ami egy erdélyi lány, Felméri Cecília első nagyjátékfilmje lesz. A címe Spirál. Az én jeleneteimet májusban kezdjük forgatni.

Így hogy fér bele a színház és a meglévő hét, műsoron lévő előadás az életedbe?  

A színházat egyelőre egy kicsit mellőzöm, mert most annyira sok a filmes projekt. Új darabot nem próbálok, de az előadásszámom ugyanannyi marad az évad végéig.

Mi az a szerep vagy karakter, amire mindenképpen igent mondanál?

Bármikor játszanék egy Tarantino-filmben. Gondolkodás nélkül. Színházi szerepnél pedig talán Martha a Nem félünk a farkastól-ból, de ő egy középkorú nő, szóval még messze van.

Amikor valaki pályát választ, célokat tűz ki magának. Hogy érzed, eddig, amit terveztél, bejött?

Túl van teljesítve, egyáltalán nem gondoltam ilyen messzire menni. Igazából Budapesten szerettem volna színésznő lenni, egy jó színésznő egy jó színházban. Persze akartam filmeket forgatni, de konkrétan nem álmodtam meg azt, ami most van. Egy álom, ami történik, csak már olyan régóta tart, hogy fel kell fognom, hogy semmi sem lehetetlen.

Borbély Alexandra és Herbai Máté operatőr a Testről és lélekről forgatásán (forrás: MTI / Kallos Bea)

Egy interjúban azt mondtad, félsz, hogy soha többet nem lesz ilyen tökéletes és minőségi munka az életedben. De ugye jól érzem, hogy ez egyáltalán nem lemondás?

Azt hiszem, Mária nem egy hétköznapi karakter. Ilyen nyilván már nem lesz, de más csodás dolog még történhet. 31 éves vagyok, nem gondolhatom azt, hogy nem lesz több hasonló lehetőségem, szóval abszolút kíváncsisággal tekintek a jövőbe. Minden munkát és karaktert a nulláról kell kezdeni. Az elnyert díj, vagy ami történt, az csak önbizalmat adott, hogy tartsam magamat valamire és így még nagyobb hittel és bátorsággal tudok tovább dolgozni. Minél bátrabb vagy, annál több mindent mersz kipróbálni egy adott szerepen belül.

Felvidéki származásod miatt vannak cseh és szlovák nyelvű filmes vagy színházi felkéréseid? Mit lehet ezekről tudni?

Csehországból kettő is, ami már fix. Az egyik egy koprodukció, amiben A négyzet főszereplőjével Claes Bang-gel fogok játszani. Ez egy kisebb szerep, de annál izgalmasabb. A rendező cseh, a film angol nyelven forog. A másikban egy cseh falusi lányt alakítok. Ezen kívül van még több casting, amikre most megyek és kilátásban van még egy szlovák sorozat főszerepe is.

Milyen a kapcsolatod Tenki Rékával?

Réka nagyon régóta a barátom, aki egy nagyon tiszta ember. Nagyon határozott és bármikor találkozunk, mindig ugyanonnan folytatjuk. Nekünk nem kellett egymás előtt soha feszengeni, mert mindig őszinték tudtunk lenni egymással. Ugyanaz az évjárat vagyunk.

Hujber Ádám