Élvonalban a magyar filmipar

 
Az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég közzétett felmérése szerint 2010 és 2014 között a Magyarországon filmgyártásra fordított költések elérték a GDP 0,15 %-át. Ez az arány az európai átlag két és félszerese, Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez.

Magyarország filmgyártási költésének 80%-a a külföldi, nagyrészt amerikai, kisebb részt európai produkcióknak köszönhető. A filmgyártási szektor növekedése munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, és egyre népszerűbb turisztikai célponttá teszi az országot. Amennyiben a filmgyártásnak az egyéb ágazatokra gyakorolt hatását is figyelembe vesszük, akkor a GDP 0,2 %-t is eléri a teljes szektor volumene. Ez már jelentős tényező lehet a gazdasági növekedés szempontjából.
A külföldi filmek elsősorban a 25%-os közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra miatt jönnek Magyarországra. Szintén vonzóerőt jelentenek a külső helyszínek, hiszen pl. Budapest épületei, utcái, portáljai kis átalakítással más városokat, más korokat idézhetnek meg. Európában ma London után Budapest a legfontosabb forgatási helyszín.
Mivel a tanulmány még 2014-ben készült, a 25%-os támogatás bevezetése előtt, várható, hogy idén és jövőre ez a növekedés tovább folytatódik.

Magyarországon forgatta nemrég Pernilla August (Peremvidéken, Az utolsó mondat) svéd rendezőnő Serius Game című mozifilmjét, mely Hjalmar Söderberg nagysikerű regényének mozgóképes adaptációja, és Jonathan Mostow (Terminátor 3) amerikai rendező a Hunter's Prayer című akcióthrillerét az Avatar sztárja, Sam Worthington főszereplésével. A hétvégén ért véget a Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin és Yolande Moreau főszereplésével készülő Egy vezér gyermekkora című európai koprodukció magyarországi forgatása, a film Brady Corbet sztárszínész (Lavina, Melankólia) filmrendezői bemutatkozása lesz. Hazánkban készül Alan Ball (Sírhant művek, True Blood) producer irányításával és Elton John közreműködésével a Virtuoso, az HBO legújabb sorozatának pilot része, továbbá az SAS: Red Notice című akcióthriller Luke Evans Hobbit-sztár főszereplésével Nick Love (Sweeney - A törvény ereje) rendezésében.