Elhunyt Kamondi Zoltán

 
Életének 55. évében váratlanul elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező. A Magyar Nemzeti Filmalap, Kamondi immár utolsó filmjének támogatójaként gyászolja a rendezőt.

"Nekem a filmezés nem a szakmám, hanem ez az életem. Ez táplál, ebben élek. … Maximális hit, eltökéltség és odaadás nélkül nem lehet csinálni." - mondta Kamondi 2007-ben egy interjúban.
Utolsó filmje HALJ MÁR MEG munkacímen a Filmalap támogatásával készült. A stáb az elmúlt napokban a rendező vezetésével még az utómunkálatokon dolgozott "maximális hittel, eltökéltséggel és odaadással." - ahogy Kamondi Zoltán akarta.
Kamondi 1960-ban született Budapesten. A Színház- és Filművészeti Egyetemen 1989-ben diplomázott, sok műfajban alkotó és összetéveszthetetlenül egyéni hangú alkotó volt.
Filmes munkái számos rangos hazai és nemzetközi elismerést érdemeltek ki. Első nagyjátékfilmjét, a HALÁLUTAK ÉS ANGYALOK-at (1990) a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, majd számos nemzetközi díjat nyert. AZ ALKIMISTA ÉS A SZŰZ (1999) Manchesterben a legjobb független film lett, a KÍSÉRTÉSEK (2002) a berlini filmfesztivál versenyprogramjában volt látható, a Magyar Filmszemle zsűrije és Magyar Filmkritikusok is díjazták. Legutóbbi filmje, a DOLINA (2007) világpremierje a Karlovy Vary filmfesztiválon volt.
Kamondi Zoltán közel 25 éven át színházi rendezőként is jelentős sikereket ért el. Kiemelkedő előadások fűződnek a nevéhez Pécsett, Miskolcon, a budapesti Thália Színházban, a Pesti Színházban és a Vígszínházban is.
Kamondi utolsó alkotása egy szatirikus, sok humorral és egy krimiszállal átszőtt film, mely HALJ MÁR MEG munkacímen készült Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével. A film forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A fordulatos történet mozgatórugója egy 60-as éveiben járó MÁV mozdonyvezető hirtelen halála, melynek következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában.
Emléked örökké őrizzük, Zoltán!