Egy törékeny és bizarr barátság története

Szőcs Petra első filmjét, a Dévát a Velencei Filmfesztiválon mutatják be: a Biennale College Cinema keretein belül készült film egy árva albínó lány és katolikus nevelője kapcsolatáról szól.

A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College programot, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A programra első vagy második játékfilmjükre készülő rendezők jelentkezhetnek. A Déva az első magyar filmterv, amely elnyerte a program támogatását, rendezője Szőcs Petra kolozsvári születésű forgatókönyvíró, filmrendező, költő és műfordító. Az ELTE magyar-német szakán végzett, majd az SZFE filmdramaturg szakán szerzett diplomát, ugyanitt doktori fokozatért folytat tanulmányokat. A filmezés mellett rendszeresen fordít, két verseskötete is megjelent: Kétvízköz, Dán púder.

Új filmje az árvaházban élő kamasz albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik az önkéntes Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha elárul valakit. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók.

 

Szőcs Petra előző kisfilmjében, A kivégzésben is egy albínó kislánnyal dolgozott: Moldován Katalin volt a főszereplője a kisfilmnek, amelyben egy testvérpár újra és újra eljátssza a Ceaușescu házaspár kivégzését. A filmet a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, Szarajevóban díjat is nyert.

A Déva történetét is javarészt Moldován Katalin inspirálta, időközben azonban kinőtt a szerepből, ezért Nagy Csengelle játszotta el a szerepet, egy másik erdélyi albínó kislány. “Csengelle nagyon profi, sokkal jobban bírta a forgatást, mint bárki más. De teljesen más karakter, mint Kató, úgyhogy a forgatókönyvet alaposan át kellett dolgozni rá.” - meséli a rendező a közös munkáról. A másik főszereplő, Komán Boglárka civilben nevelőként dolgozik a nyolcadik kerületi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, ahol hátrányos helyzetű kisgyerekekkel foglalkozik. “Bogi felszabadítóan hatott Csengellére, de filmbeli barátságuknak mégis maradt egy törékeny bizarrsága, ezt a minőséget igyekeztünk megragadni a filmben.”

A történet szerint romániai kisváros, Déva árvaházában nevelkedik Kató: a vadóc, különleges gyerek kirí a vele egykorúak közül: lendületes, harsány személyiség, akinek puszta jelenléte megkérdőjelezi környezetét. Új nevelőanyát szeretne magának. A nyári szünetben, egy óvatlan pillanatban áramütést szenved hajszárítás közben. Az esemény felforgatja az őt körülvevő világot. Az árvaházat villanyszerelők özönlik el, ő pedig összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, akire imádattal néz fel. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva város posztszocialista világát - áll a film szinopszisában.

Nagy Csengelle a Déva című filmben

A filmet Nagy V. Gergő (Virágvölgy, Az Úr hangja) és Szőcs Petra közösen írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. Az alkotást a romániai Déván és Petrozsényben forgatták a Biennale College Cinema keretében. “Szerettem volna nagyon gyorsan filmet csinálni. Sok választási lehetőségem nem volt, ha jól tudom, nincs más külföldi program, mely gyártási pénzt is ad az elsőfilmes nyerteseknek.”

A Biennale College Cinema első- és második filmes rendezőket támogat 150 ezer euróval, évente hármat. Két lépcsőben választják ki a nyerteseket: először tizenkét rendezőnek tartanak egy workshopot, majd a forgatókönyv alapján döntik el, hogy melyik az a három film, amelynek gyártási támogatást adnak. “A workshop már önmagában akkora élményt jelentett, hogy már azért megérte volna. San Servolo szigetén tartották, egy korábbi pszichiátriai intézetben, a szigeten pedig kísérleti botanikus kert található: a fákat időnként különböző férgekkel támadtatják meg, hogy az ellenállóképességüket vizsgálják. A filmterv rengeteget fejlődött a workshop alatt, reggeltől estig konzultáltunk a legjobb szakemberekkel nemcsak a sztoriról, de a film vizualitásáról is. A többi rendező nagyon támogató volt, azóta is tartjuk a kapcsolatot, és több (nem nyertes) terv is megvalósult ill. megvalósulóban van azóta.”

Libor Anita