Egy lengyel nyomozó rejtélyes esetéről készül mozifilm

Lengyel-magyar koprodukcióban, Sebastian Buttny rendezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a SZENT című mozifilm, melynek történetében a polgári milícia egy hadnagyát élete legnehezebb esetére osztják be.

A 80-as évek Lengyelországában játszódik SZENT címmel készülő koprodukció, melynek nemrég fejeződött be a fogatása Poznanban és Gniezno. A film a 80-as évek Lengyelországában játszódik. Andrzej Barant, a polgári milícia nyomozóját pályafutása legnehezebb ügyére osztják be, és úgy tűnik, senki sem akarja, hogy megfejtse a rejtélyt...  

Szent (Fotó: IKH Pictures Production / Rafal Pijanski)

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A SZENT főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel, az operatőr Łukasz Gutt. Az alkotás az IKH Pictures Production (producer: Izabela Kiszka-Hoflik) vezetésével, és a TVP, CETA, Dolnośląski Fundusz Filmowy (DCF) mellett a magyar Matrix Film (producer: Kántor László) koprodukciójában készül.  

Szent (Fotó: IKH Pictures Production / Rafal Pijanski)

A SZENT gyártásában remek magyar szakemberek vesznek részt, többek között a helyszíni hangmérnök, mikrofonos, illetve a kamera asszisztens. A koprodukció teljes hangutómunkája Magyarországon lesz Tőzsér Attila vezetésével. A teljes labor utómunka és fényelés is a Nemzeti Filmintézet – Filmlaborban valósul meg. A film zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying).   Az alkotást a Lengyel Filmintézet és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, a bemutatót 2023 tavaszára tervezik.  

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást, köztük a Mrs. Harris Goes to Paris (angol-magyar) Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével, továbbá a Hétköznapi kudarcok (cseh-magyar-olasz-szlovák) Kerekes Vicával és A fekete pók (svájci-magyar) Gera Marinával és számos magyar filmes közreműködésével.