Dél-Amerikában díjazták a Zero-t

Nemes Gyula Zero című filmje nyerte a legjobb rendező díját a Montevideo Fantastico nemzetközi filmfesztiválon.

Zero című alkotásáért Nemes Gyula nyerte a legjobb rendező díját a Montevideo Fantastico nemzetközi filmfesztiválon. Uruguay fővárosában tizedik születésnapját ünnepelte a zsánerfilmek seregszemléje december 6-13. között. A jubileumi válogatásban 40 országból érkezett mintegy 100 filmalkotást vetítettek, a díjakról szakmai zsűri döntött. 

Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című kísérleti filmje egy méhész története, aki anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket. 

Egy méhecske berepül egy mézgyárba. A mézgyár igazgatója kimenekül az erdőbe és méhész lesz. Beleszeret egy mobiltársaság igazgatójának lányába. A méhei kihalnak egy közeli mobiltorony miatt. A szerelmesek gerillaakciókat hajtanak végre a méhek megmentésére. Megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, a mobiltelefont és az internetet. Húskampón végzik ki az ország vezetőit, legyilkolják a plázák vásárlóit. A harc nemzetközi forradalomba csap át. A bonyodalmak csak most kezdődnek igazán...

A Zero immár 5 kontinens 23 országának 30 filmfesztiválján szerepelt, és október óta itthon alternatív forgalmazásban látható országszerte.