Érzéseink a sötétben – Szentpéteri Áron: Láthatatlanul

Szentpéteri Áron rövidfilmje Cannes rangos diákfilmes szekciójában, a Cinéfondationban mutatkozik be. A női-férfi kapcsolatokról, illetve a vakságról szóló alkotás 15 további film társaságában mutatkozik be. A szekció zsűrielnöke Cristian Mungiu, Arany Pálma-díjas román filmrendező.

Szentpéteri a Hungarian Film Magazine cannes-i kiadásában elmondta, hogy a vakságot ábrázoló Láthatatlan kiállítás élménye inspirálta a film elkészítésére. Alapötletét gazdagította, hogy találkozott Barkó Tamás vak táncművésszel, akiben egyrészt megtalálta filmje főszereplőjét, másrészt beszélgetéseiken keresztül elképzelést kaphatatott arról, milyen érzések, élmények kísérhetik egy vak fiatal mindennapjait. 

A 'Láthatatlanul' képi világának megalkotásakor Szentpéteri – Dévényi Zoltán operatőrrel – azt tűzte ki célul, hogy érzéki szinten mutassa be a látás képességének hiányát. Hogyan erősödnek fel más érzékszervek? Miként alakulnak át a kapcsolatok, az interakciók?

A forgatás a szokásosnál is nagyobb kihívásokat rejtett magában, a szövegtanulással, edzésekkel. Szentpéteri és főszereplője együttműködését jellemzi a történet, amely szerint Barkó egy gyermekkori élményét osztotta meg a rendezővel, arról hogy vajon milyen érzés  királynak lenni, és egy magas trónról lenézni az emberekre. Szentpéteri ebből megértette, hogy a látványon (illetve annak hiányán) túl létezik egy olyan fizikai érzet, amin keresztül Barkó megéli a teret, az egyes helyzeteket. 

Szentpéteri Áron jelenleg SZFE-s diplomafilmjén dolgozik. Joachim Trier, Ruben Östlund (aki idén szintén Cannes-ban van filmjével), illetve a román újhullám rendezői állnak hozzá legközelebb. Közülük az egyik legkiválóbb, Cristian Mungiu zsűrielnökként biztosan látni fogja filmjét Cannes-ban. 

Tavaly Andrasev Nadja 'A nyalintás nesze' című animációja szerepelt sikerrel a Cinéfondationban: megosztott harmadik díjat nyert. Korábban ebben a szekcióban mutatkozott be Kocsis Ágnes a 'Vírus'-sal, illetve Mundruczó Kornél a 'Kis Apokrif No.2' című rövidfilmmel. 

A Hungarian Film Magazine Szentpéteri Áronnal készített angol nyelvű interjúját itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.