Budapest Noir világpremier Chicagóban

Kedden vetítik először a Kondor Vilmos kiemelkedő sikerű regényéből, Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült pazar kiállítású magyar krimit a patinás 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, melynek programját összesen négy, Filmalap támogatással készült új magyar alkotás gazdagítja.

Magyar világpremier gazdagítja az Amerikai Egyesült Államok patinás nemzetközi filmfesztiváljának műsorát. Kedden az 53. chicagói seregszemlén vetítik először a Budapest Noir című magyar krimit Gárdos Éva részvételével.

Antal Nimród A Viszkis-t, Török Ferenc az 1945-öt, Mészáros Márta az Aurora Borealis-t mutatja be személyesen a chicagói filmfesztivál közönségének.

A Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) rendezésében készült Budapest Noir Kondor Vilmos regénye alapján készült, az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet filmfeldolgozása. Kondor Vilmos krimije 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai- és közönségsiker lett egy csapásra. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában.

 

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből, Szekér András (A nagy füzet) írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, Az ajtó, 1945). A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea (Tulse Luper bőröndjei, Burgundy hercege, Tiszta szívvel) tervezte.

Kolovratnik Krisztián és Anger Zsolt a Budapest Noir című filmben

A Budapest Noir a Pioneer Pictures gyártásában készült, vezető producere Kemény Ildikó. A Red Sparrow (főszereplők: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton), a Colette (főszereplő: Kiera Knightley), és többek között az Atomszőke (főszereplők: Charlize Theron, James McAvoy) nemzetközi filmsikereket is jegyző Pioneer csapatnak a Budapest Noir az első magyar mozifilmje. A Budapest Noir a Big Bang Média forgalmazásában 2017. november 2-án kerül a magyar mozikba.

Az 1964-ben alapított chicagói filmfesztivál Amerika legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói volt az első filmfesztivál, ahol a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrit alakított. Idén Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is a fesztivál díszvendégei között van.