Berlinale: Enyedi Ildikó filmje tarol, Török Ferenc közönségdíjas

A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Filmalap támogatással készült TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL című alkotását díjazta szombat délben a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert a közönségszavazáson. A hivatalos díjátadót ma este tartják.

 

A Berlinale hivatalos díjainak szombat esti átadója előtt, a független zsűrik már délben megtartották díjátadó rendezvényüket. A nagy presztízsű fesztiválon múlt héten kiemelkedő sikerrel bemutatott magyar filmet, a 'Testről és lélekről'-t ítélte a legjobbnak a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) zsűri. A tekintélyes díjról Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló zsűri döntött. A kritikusok mellett a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri is a'Testről és lélekről'-t méltatta a legjobb versenyfilm díjával, továbbá a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar filmet díjazta. Enyedi Ildikó személyesen vett át a díjakat Berlinben.

A 'Testről és lélekről' egy igazi szerelmesfilm, melyben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó alkotása lesz a közelgő Magyar Filmhét nyitófilmje, majd március 2-ától vetítik a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában.

Török Ferenc '1945' című filmje, melyet nagy sikerrel mutatott be a Berlinale Panorama programja, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. Az '1945' augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

Az '1945' a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején.