Amerikában is sikeres az 1945

A tengerentúlon is nagy sikerrel fut Török Ferenc történelmi filmje, az 1945.

November elsején két New York-i moziban mutatták be Török Ferenc sokszorosan díjnyertes történelmi filmjét, az 1945-öt, melyről a legnagyobb amerikai portálokon is elismerően írtak. November végén az 1945-öt több New York-i és kaliforniai mozi is műsorra tűzi.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta Török Ferenc rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.

 

Ben Kenigsberg, a The New York Times írója szerint "Az 1945 szikár, szuggesztív magyar film, melyet pazar, kontrasztos fekete-fehérben vettek fel (...) A film lassan felfedi, ahogy a falu felszíni civilizált világa árulásra épül, és a sötét háttérben jól kirajzolódnak a rejtőzködő konspirátorok. Magával ragadó, finoman megalkotott film..." A Los Angeles Times kritikusa, Kenneth Turan így méltatja Török Ferenc filmjét: "Letisztult, erőteljes, meggyőződéssel és szakmai virtuozitással készült (...) markáns üzenet egy olyan időszakról, mely bár elmúlt, de felvetett kérdései és problémái távolról sem vesztettek érvényükből." Danny King, a The Village Voice is elismerően beszél a filmről: "Feszült dráma (...) fortyogó gyanúk mozgatják a cselekményt." Doris Toumarkine, a Film Journal International írója szerint "Delejező, rendkívüli, háború utáni dráma, kötelező látnivaló" az 1945.

Michael Sragow, a Film Comment írója a western filmekhez és a thrillerekhez hasonlítja az 1945-öt: "Az olyan emlékezetes beállítások, mint mikor meggyötört férfiak várakoznak egy rozoga raktárban a tikkadt, puszta tájban, olyan western filmeket idéznek, mint a Délidő (High Noon), a Börtönvonat Yuma-ba (3:10 to Yuma) vagy a Volt egyszer egy vadnyugat (Once Upon a Time in the West). De a film még inkább emlékeztet a thrillerekre, melyek feltárják egy apró közösség bűnös lelkeinek titkait." Jonatan Mark, a The New York Jewish Week kritikusa szerint "A pazar operatőri munka Terrence Malick filmjeihez hasonló", J.B. Spins pedig szintén a látványt emeli ki: "Köszönhetően Ragályi Elemér lenyűgöző fekete-fehér fényképezésének, az 1945 akár a Schindler listája epilógusa is lehetne. Török mesterien kezeli az atmoszférát, mellyel arra kényszeríti a nézőt, hogy részese legyen a falun eluralkodó fojtogató csendnek." 

Török Ferenc: 1945

Linda Cook, a Quad City Times írója a színészi játékot emeli ki: "A színészi alakítások fantasztikusak. Olyan realisztikusak, hogy a fekete-fehér formátum miatt úgy érezheti az ember, mintha egy dokumentumfilmet nézne." "Egy erőteljes, bibliai mértékű parabola, mely nemcsak az emberek embertelenségét mutatja be, hanem a megbocsátás képességét is, amit nem szabad elfelejteni." - írja Kam Williams, a The Missisipi Link szerzője. Nora Lee Mandel, a Maven's Nest-től szintén úgy gondolja, hogy az "1945 drámaian izgalmas, csodálatos látványvilágú, és egy ijesztő visszatekintés ama bizonytalan évre." 

Roger Costa, a  Enternainment For a Living írója a rendezést dicséri: "Török Ferenc briliánsan manipulálja a nézőt az állandó fordulatokkal ebben az eltemetett titkokkal teli és a háború nyomaival feldúlt közösségben." A Shock Ya! szerzője, Harvey Karten szerint az "1945 azokat a moziőrülteket célozza, akik nem az akciókat, hanem a meditatív, elgondolkodtató és mélyen átérezhető történeteket részesítik előnyben." William Wolf, a Wolf Entertainment Guide-tól pedig egyenesen azt írja, hogy az 1945 "egy egyedülálló film, amely egyértelműen az év legjobbjai közé tartozik, és nem szabad kihagyni."

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Meghívta programjába a nagy presztízsű Edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról pedig elhozta a fődíjat. Török Ferenc filmje kapta a bécsi zsidó filmfesztivál közönségdíját, a belgiumi Waterlooban megrendezett történelmi filmek fesztiválján pedig a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával méltatta a magyar alkotást.

Török Ferenc filmjét április óta a hazai mozikban 40 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van.