Állami kitüntetések filmeseknek március 15-én

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár március 15. alkalmából művészeti és díjakat adott át kedden Budapesten – szemlézzük a filmes szempontból legfontosabb díjazottakat.

Balázs Béla-díj


TASNÁDI ISTVÁN forgatókönyvíró, rendező;

LAJOS TAMÁS operatőr, producer

DOMONYI RITA dramaturg, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesteroktatója;

FAZEKAS LAJOS filmrendező, operatőr.


A Balázs Béla-díj a legrangosabb állami filmszakmai elismerés – gratulálunk az összes díjazottnak!


Jászai Mari-díj


BORBÉLY ALEXANDRA, a budapesti Katona József Színház színésze. A Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításával világhírűvé vált, amiért tavaly decemberben a Legjobb Európai Színésznő Díját is megkapta, és az Oscar-gálán is jelen lehetett a film stábjával. Múlt vasárnap a Legjobb Női Főszereplőnek járó Magyar Filmdíj is az övé lett.


TENKI RÉKA, a budapesti Örkény István Színház színésze szintén eseménydús időszakot él: a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legígéretesebb európai tehetségek között vett részt a Shooting Star programban, illetve a Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításáért a Legjobb Női Mellékszereplőnek járó Magyar Filmdíjat is megnyerte.

Tenki Réka a díjjal (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

 

Magyarország Kiváló Művésze

BÖRCSÖK ENIKŐ Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.  Jópár alakítása immár a magyar filmtörténeti kánon kihagyhatatlan része (például Böbe az Édes Emma, drága Böbé-ből vagy Jelizavéta a Paszport-ból), de Börcsök a kortárs magyar filmeknek is rendszeres szereplője. Legutóbb a Hentes, a kurva és a félszemű című Szász János-filmben tűnt fel, de szerepelt a Gondolj rám-ban, a Viharsarok-ban és a Szerdai gyerek-ben is.


CSUJA IMRE Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. Talán nincs olyan kortárs színész, akinek többen láttak volna moziban alakításait, mint Csuja Imre szerepeit. Meghatározó szereplője volt a rendszerváltás utáni magyar film két sikerdarabjának: a Valami Ameriká-ban Balát, míg az Üvegtigris-ben Csokit alakította, de emlékezeteset nyújtott – többek között – a Moszkva tér-ben is.

Börcsök Enikő, Magyarország Kiváló Művésze (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)


Magyarország Érdemes Művésze


CSÁNYI SÁNDOR Jászai Mari-díjas színművész;

Bár az utóbbi időben kevesebb filmben szerepelt, Csányi a mai napig az egyik legismertebb filmszínész. Nem is csoda, hiszen olyan sikeres filmeket fémjelzett, mint a Coming out, a Poligamy, a Csak szex és más semmi vagy a Kontroll, de számos izgalmas tévéfilmes szerepe is volt, legutóbb az Örök tél című filmben.


MUCSI ZOLTÁN Jászai Mari-díjas színművész.

Jancsó Miklós kései filmjei óta fogalommá vált Mucsi Zoltán Kapa figurája, de pályafutása ezen kívül is rendkívül színes – filmben és színházban egyaránt. Mucsi mostanság is foglalkoztatott filmszínész: az utóbbi években feltűnt a Budapest Noir-ban, a Jupiter Holdjá-ban. Alig várjuk, hogy láthassuk az idén mozikba kerülő komédiában, a Nyitva című filmben!


Gratulálunk minden díjazottnak!