Fődíjat nyert a Testről és lélekről operatőre, Herbai Máté

Magyar operatőr nyerte a jubileumi Camerimage Filmfesztivál, a világ legjelentősebb operatőri fesztiváljának a fődíját tegnap este Lengyelországban.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásáért Herbai Máté operatőr kapta a 25. Camerimage fődíját, az Arany Békát. A jubileumi versenyprogramban mindössze 13 film versenyzett november 11-18. között az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban megrendezett Camerimage-on. A zsűri elnöke Michael Apted forgatókönyvíró-rendező volt (James Bond: A világ nem elég, Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja, Most már elég, Masters of Sex sorozat). Az Európai Filmdíjakért és az Oscar-díjért is versenyben lévő Testről és lélekről Andrei Zvyagintsev Loveless (Ezüst Béka) és Angelina Jolie First They Killed My Father (Bronz Béka) című filmje elől nyerte el a fesztivál fődíját.

A Testről és lélekről operatőre, Herbai Máté az Arany Békával

A Filmalap támogatással készült Testről és lélekről februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András, valamint Mesterházy Ernő. Enyedi Ildikó filmje március óta folyamatosan látható a hazai mozikban, eddig mintegy 85 ezren váltottak rá jegyet. Magyarországi forgalmazója a Mozinet.