A szarajevói versenyben lesz Grosan Cristina filmjének világpremierje

A 27. Szarajevói Filmfesztivál szervezői bejelentették az augusztus 13-án kezdődő filmünnep versenyprogramját. Az NFI Inkubátor Programban készült, A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL című film meghívást kapott a rangos versenybe a Szarajevó Szíve díjért. A nemzetközi zsűri tagja lesz Horvát Lili forgatókönyvíró-rendező.

Grosan Cristina első mozifilmjében, A legjobb dolgokon bőgni kell-ben olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával mutatja be az útkeresést.  

A legjobb dolgokon bőgni kell - Rainer-Micsinyei Nóra (Fotó: Laokoon Filmgroup)

A legjobb dolgokon bőgni kell a mostani harmincasoknak és a szüleiknek szól. A kapunyitási pánik egy valós állapot, a megfelelési kényszer és az összehasonlítás mások sikereivel nagy terhet raknak az ember vállára.” – nyilatkozta Grosan Cristina.  

Grosan Cristina erdélyi filmrendező a forgatókönyvet közösen jegyzi Rainer-Micsinyei Nórával, aki egyben a film főszereplője is. Az NFI Inkubátor Programjában készült dramedyben jelentős szerepet kapott Bányai Kelemen Barna, és tíz év után visszatért a mozivászonra Hernádi Judit.  

A legjobb dolgokon bőgni kell - Rainer-Micsinyei Nóra és Huzella Júlia (Fotó: Laokoon Filmgroup)

Rövidfilmjeivel Grosan Cristina korábban számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. A Vakáció a tengerparton című alkotását több mint egymillióan nézték meg online. Jelenleg cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban nemzetközi stábbal, Csehországban forgatja második nagyjátékfilmjét, Hétköznapi kudarcok munkacímmel. A legjobb dolgokon bőgni kell 2019-ben - még filmtervként - szerepelt a szarajevói fesztivál Work in Progress elnevezésű szakmai programjában, és a legígéretesebb alkotásként díjazták.  

A legjobb dolgokon bőgni kell a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, Stalter Judit producer vezetésével.  

A legjobb dolgokon bőgni kell - Hernádi Judit (Fotó: Laokoon Filmgroup)

A szarajevói filmfesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, évről-évre több mint 100 ezer néző vesz részt a vetítéseken, míg a nívós szakmai programokkal világsztárokat és a térség élvonalbeli filmeseit is Szarajevóba csábítja.  

A hazai mozikban szeptember 16-tól lesz látható A legjobb dolgokon bőgni kell. A szarajevói fesztivál dokumentumfilm versenyébe Körösi Máté Dívák című alkotása kapott meghívást, a diplomafilmek versenyében Bíró Bálint, Szakály Réka Anna és Rudolf Olivér munkái mutatkoznak be.  

Bővebben: https://www.sff.ba/en