A szarajevói CineLink meghívta Grosan Cristina készülő filmjét

A legjobb dolgokon bőgni kell (Things Worth Weeping For) az augusztus 16-án kezdődő szarajevói filmfesztivál CineLink Work in Progress szakmai programjában mutatkozhat be, ahol már leforgott, az utómunka fázisában lévő alkotásokkal ismerkedhet meg a nemzetközi szakma. Idén összesen 9 játékfilm és 2 dokumentumfilm kapott meghívást.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyve olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A film nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a mostani harmincasok útkeresésének kicsit vicces, kicsit nyomasztó állapotát.

A legjobb dolgokon bőgni kell werk (Fotó: Stalter György)

Grosan Cristina filmjének főszereplője a harminc éves Maja, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő lét azonban egy éjszaka leforgása alatt a feje tetejére áll, miután Maja talál rá egy váratlanul elhunyt távoli rokon holttestére. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémiáival és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe és mindent elveszíthet.

A Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével készülő filmben jelentős szerepet kap Bányai Kelemen Barna és tíz év után visszatér a mozivászonra Hernádi Judit. A forgatókönyvet a rendező és a főszereplő közösen jegyzik. A legjobb dolgokon bőgni kell 2020-ban kerül a magyar mozikba, gyártója a Laokoon Filmgroup.

Bővebben: https://www.sff.ba/novost/11094/work-in-progress-selection-2019