A magyar film: élmény és ajándék

Újra rátalált a közönség a magyar filmekre, aminek ékes bizonyítéka, hogy idén már több mint egymillióan váltottak mozijegyet hazai alkotásokra. Most, hogy sorra jelennek meg a közelmúlt filmsikerei DVD-n vagy bluray-en, akár titkos karácsonyi ajándék-tipp is lehet egy-egy magyar film.

A DVD-piac ugyan évek óta szűkül, ám szembetűnő, hogy a siker- vagy kultfilmek rajongói továbbra is – sőt, egyre inkább – szeretik kézzel fogható formában birtokolni kedvencüket, illetve az ajándékozások alkalmával is előkerülnek a lemezek: mégsem lehet Netflix-linket adni Karácsonyra.

A martfűi rém

A 2016-os év egyik legkellemesebb meglepetése volt, hogy több mint 46 ezren látták a mozikban Sopsits Árpád filmjét, ami a Kádár-korszak egyik hírhedt bűnügyét dolgozza fel. Bár a DVD már régebben megjelent, ajándékként ismét előkerülhet, még ha Szenteste nem is rakjuk rögtön a lejátszóba, izgalmas farsangi tippeket meríthetünk belőle. Érdekesség, hogy A martfűi rém nem csak a magyar piacon sikeres: a közelmúltban jelent meg Angliában.

Forgalmazó: Romis Film Group & Fantasy Film
Ár: 1999 forint

Sopsits Árpád: A martfűi rém

Testről és lélekről

Januárban jött az első örömhír: Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről bekerült a Berlinale hivatalos versenyprogramjába, februárban érkezett a következő, az Arany Medvéről. Márciusban annak örülhettünk, hogy a magyar mozinézők is ráhangolódtak a különleges szerelmi történetre (már közel ezren látták itthon). Szinte minden hónapban megörvendeztetett bennünket egy komolyabb sikerrel – most éppen az EFÁ-ért és az Oscarért szoríthatunk –, mi pedig örömöt szerezhetünk valakinek a film DVD-kiadásával. Megjelenés december 14-én.

Forgalmazó: ADS Service 
Ár: 2999 forint

Enyedi Ildikó: Testről és lélekről

1945

Még a bennfentesek számára sem volt papírforma az 1945 szereplése. Ki gondolta volna, hogy egy fekete-fehér poszt-holokauszt dráma érdekelheti a közönséget? Például azt a 29.888 nézőt, aki jegyet váltott a filmre, illetve a nemzetközi fesztiválok népes közönségét. Török Ferenc rendezése azóta is rendre nyeri a fesztiváldíjakat. A DVD-kiadása pedig ideális ünnepi ajándék: alkalmat ad az emlékezésre és a múlttal való szembenézésre.

Forgalmazó: ADS Service
Ár: 2999 forint

Török Ferenc: 1945

Kincsem

A Kincsem favoritként indult a mozikban, de sikere még így is minden várakozást felülmúlt. 450 ezer környékén áll most a számláló – ezzel az utóbbi évtized legnagyobb magyar nézőszámának címét is elnyerte. Váratlan volt az is, hogy közönsége valósággal kikövetelte a DVD- , sőt a Bluray-megjelenést, így a csodaló sikere után azért is izgulhatunk, vajon megtaláljuk-e a fa alatt a lemezt.

Forgalmazó: ADS Service
Ár: DVD: 2999 forint, Bluray: 5999 forint

Herendi Gábor: Kincsem

Brazilok

Ami tavaly A martfűi rém, az idén a Brazilok, már ami a meglepetés-közönségsikert illeti. Igaz, semmi másban nem hasonlít egymásra a két film: a Brazilok egy színes, vidám vígjáték, amely humorral mesél a magyar focimániáról, és könnyed, színvonalas módon dolgozza fel a hazai szociális és etnikai konfliktusokat. A Ronaldo-mez egészen biztosan gyakori ajándék, de egészen biztosan sokan örülnének Ronádónak is, hogy újra izgulhassunk a falusi focimeccsen.

Forgalmazó: Fantasy Film
Ár: 1999 forint

M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor: Brazilok