A lány a Körhintán: Törőcsik Mari

A 81 éves Törőcsik Mari valószínűleg Magyarország legsikeresebb színésznője: ő kapta a legtöbb hazai díjat, valamint ő az egyetlen magyar színésznő, aki valaha elnyerte a legjobb színésznő díját Cannes-ban.

1976-ban kapta meg az elismerést a Déryné, hol van? főszerepéért, amely a híres 19. századi színésznő naplóin alapuló intim dráma, melyet Maár Gyula, Törőcsik férje rendezett és az Oscar-jelölt operatőr, Koltai Lajos fényképezett. 

Azonban nem ez volt Törőcsik első filmje, amelyet Cannes-ban vetítettek. Cannes-i debütálására (igaz, személyesen nem tudott részt venni a fesztiválon), 1956-ban került sor Fábri Zoltán Körhinta című filmjében, amelyet a versenyprogramban mutattak be, amikor Törőcsik még a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. Ez volt egyben a legelső – és máig talán leghíresebb – filmszerepe is: egy lázadó falusi lányt alakít, aki nem hajlandó hozzámenni a férfihoz, akit az apja anyagi okokból választott neki, hanem eltökéli, hogy inkább a szívére hallgat.

Soós Imre és Törőcsik Mari a Körhinta című filmben

Miután 1958-ban megszerezte színészi diplomáját, leszerződött a Nemzeti Színház társulatához, ahol több mint húsz évet töltött. Első tíz éve a színpadon híresen nehéz volt, rettenetes kritikákat kapott, de a 60-as évek végére korábbi kemény kritikusait is meggyőzte tehetségéről.

Mindeközben a filmek világában folyamatosan sikereket aratott. Együttműködése Fábrival több filmen keresztül folytatódott, köztük volt az Édes Anna (1959), amely szintén szerepelt a cannes-i versenyprogramban, valamint A Pál utcai fiúk (1969) is. Amikor Herskó János Vasvirág című filmjét 1958-ban bemutatták a versenyprogramban, már ő is kiutazhatott a vetítésre.

Jancsó Miklós rendezte a Csend és kiáltásban (1968) és a Szerelmem, Elektrában; utóbbi 1975-ben szintén bekerült a cannes-i versenybe. Cannes-i csúcspontot jelentett még Makk Károly 1971-es, Szerelem című mesterműve is, amelyben egy feleséget alakít, aki anyósát ápolja, miközben férje politikai fogolyként börtönben ül az 50-es években. A film elnyerte a zsűri díját, a színészek pedig külön elismerésben részesültek. Törőcsik szerepelt Makk több másik filmjében is, köztük a Macskajátékban (1974), amelynek szintén Cannes-ban volt a nemzetközi premierje, majd Oscar-jelölésig jutott a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Törőcsik Mari a Szerelem című filmben

Törőcsik a későbbi évtizedekben is aktív maradt mind filmszínészként, mind a színpadon, olyan filmekben játszott, mint a Visszaesők (1983), A részleg (1995) és a Hosszú alkony (1997). 2002-ben újra csatlakozott a Nemzeti Színház társulatához, és még azután is visszatért a munkába, hogy 2008-ban egy súlyos betegségen esett át. Legutóbbi filmszerepét Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében alakította, amely idén kerül majd a mozikba.

Bujdosó Bori