A Grand Budapest dekódolása a BKFM-en

Hollywoodban a 20. század első felében részben közép-európaiak teremtették meg az amerikai álmot: az emigránsok elvittek magukkal valamit az éppen 100 éve, 1918-ban összeomlott Monarchiából, és adaptálták történeteiket Hollywoodhoz. Az általuk kialakított dramaturgiai és képi nyelv napjainkig hat. Az utóbbi évek egyik legnagyobb filmsikere, A Grand Budapest Hotel játékos főhajtás a közép-európai nagy elődök előtt. A Maraton izgalmas kódfejtésre vállalkozik az inspirációs forrásként szolgáló filmek vetítésével és egy kerekasztal-beszélgetéssel.

Becsületes megtaláló / Trouble in Paradise (Ernst Lubitsch, 1932)

Billy Wilder szerint a Lubitsch hatás titka a ritmus. Nála senki sem érzi jobban, mikor és hogyan kell hangulatot váltani, a hangulatváltáshoz hogyan illeszthető a megfelelő zene: ennek következménye, hogy mindig tud meglepetést okozni. A film a magyar László Aladár Becsületes megtaláló című nagyszerű darabjából készült.

A víg özvegy / The Merry Widow (Ernst Lubitsch, 1934)

Ez a sztárszereposztásos – a főszerepet Maurice Chevalier alakítja – feldolgozás glamúros, szecessziós bonbon, ám nem nélkülözi Lubitsch finom, árnyalt humorát sem. Lehár darabját a rendező számára a magyar drámaíró, Vajda Ernő írta át.

Frakkban és klakkban / Top Hat (Mark Sandrich, 1935)

Egyszerűen elképesztő: ehhez a Faragó Sándor-adaptációhoz az RKO Stúdió felépített tiszta fehérben egy Velence hasonmást. Ez a vígjáték lett a halhatatlan páros, Ginger Rogers és Fred Astaire egyik legjobb filmje, olyan slágerekkel, mint a Cheek to cheek.

Ninocska / Ninotchka (Ernst Lubitsch, 1939)

Az elvhű és megközelíthetetlen szovjet komisszárnőt a Párt Párizsba küldi, hogy körmére nézzen a kapitalizmus csábításának áldozatul esett delegációnak. A keleti blokkban sokáig tiltott gyümölcs volt ez az ellenállhatatlan vígjáték, amelyben a főszerepet Greta Garbo alakítja, a forgatókönyvet Lengyel Menyhért írta.

Saroküzlet / The Shop Around the Corner ( Ernst Lubitsch, 1940)

Kevesen tudják, hogy László Miklós Illatszertár című színdarabjából két sikerfilm is készült, az egyik James Stewart, a másik Tom Hanks főszereplésével. Most az előbbi, klasszikus változatot, minden szerelmi komédi ősét nézhetjük meg.

A Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

A film története évtizedekkel korábban népszerű zsánerekre utal, ám ahogy a rendező filmjeinél megszokott, itt sem a történet a lényeg, hanem a képek: szinte minden beállítást, minden kifinomult, minden részletében kidolgozott képkockát el lehetne adni képeslapként.

Ruritánia! – Kerekasztalbeszélgetés Közép-Európa és Hollywood kapcsolatáról

Résztvevők: Charles Drazin (Queen Mary University, London), Muszatics Péter (filmtörténész, MNFA), Gabriel Paletz (filmtörténész), Ráduly György (az MNFA igazgatója), Sárközi Mátyás (író, szerkesztő, Molnár Ferenc unokája).