A felnőttkor nyitánya

Lovrity Katalin Anna kevesebb, mint egy hónappal a fesztivál előtt tudta meg, hogy a Vulkánsziget című filmje a Berlinálén debütálhat, így nem sok ideje maradt a felkészülésre. Meglepték a fesztivál méretei, a közönség nyitottsága, és úgy érzi felnőttkora, illetve nemzetközi karrierje nyitánya lehet a fesztivál.

Lovrity Katát Fülöp József, a MOME rektora, a film producere hívta föl a fantasztikus hírrel, hogy 'Vulkánsziget' című vizsgafilmje a Berlinálén debütálhat. A fesztivál Generation szekciójában egészestés filmektől rövidfilmekig minden megtalálható. Nem elsősorban gyerekeknek, hanem fiatalokról és problémáikról szóló filmeket válogatnak ide a kurátorok, ennek ellenére a közönség jó részét gyerekek alkotják, s a nemzetközi mellett gyerekzsűri is díjazza az alkotásokat.

A MOME Anim vizsgafilmjeit az MNF fesztiválképviselete nevezte a Berlináléra (az együttműködésről bővebben itt olvashatunk). A fiatal rendezőnek a nagy öröm mellett óriási nyomást, ugyanakkor inspirációt is jelentett a jó hír. A fesztiválig mindössze egy hónapja maradt, pedig még nagyon sokat akart csiszolni a filmjén. A jelenetek színezése, a hangi utómunkák, a zene finomítása mind-mind hátravolt. A film hátteréről és az inspirációiról az alábbi interjúban beszél részletesebben a rendező. Ez a videó pedig a berlini élményeiről tudosít.

A Generation mezőnynek körülbelül egyötöde áll animációból. Lovrity Kata blokkjában az övé volt az egyetlen. A fiatal alkotó nem számított arra, hogy ekkora a fesztivál, ekkorák a léptékek, valamint meglepte az is, hogy a magyar fogadáson és a Generation szekció hatalmas, 250 fős nyitó óriáspartiján kívül egyéb közös programot nem szerveztek az alkotóknak. Családiasabb, kisebb fesztiválokhoz van szokva. A Berlinale egyfelől a nemzetközi karrierje kezdete lehet, a 'Vulkánsziget' elé odatett Berlinale logó a további fesztiválszerepléseket is segíti majd. Másfelől, ha úgy tetszik, a felnőttkor nyitánya is. Ő dönt, milyen programokat szervez magának, s bizony ki is használta a Berlinale nyújtotta lehetőségeket: reggeltől estig filmeket nézett. Nagy élményt jelentett számára a sok fantasztikus helyszín, elősorban a Berlinale Palast az óriási vetítővászonnal. Kedvence a Generation szekcióban vetített egészestés Don’t Swalow my Heart, Alligator Girl! - eddig.

A Generation szekció nem kelt akkora sajtóvisszhangot, de nem is lenne ideje kritikákat olvasni. A fesztivál idején éppen sztrájkolnak az iskolák, a kötelező felügyeletet sok tanár oldotta meg úgy, hogy elhozták a gyerekeket filmet nézni. Katát meglepte, milyen bátran kérdeznek, mennyire érdeklődőek az itteni iskolások. A premier utáni beszélgetésen tőle azt kérdezték, járt-e olyan szigeten, mint amit a filmben megrajzolt. Igen, Guadeloupe és Domikia volt az a két hely. Egy korábbi filmjében is megjelenik a dzsungel mint környezet, de tartalmilag nem igazán kapcsolódik a kettő, mivel a Passionpanther ötlete egy iskolai feladatból eredt, gegfilmet kellett készítenie. Itt meg is lehet nézni a filmet:

Azt gondolnánk, a számítógép jelentősen megkönnyíti az animációs munkákat. Pedig a számítógépbe is minden kockát külön be kell rajzolni digitális rajztáblával, és a hatékony munkához fontos az összhang a gépek és szoftverek között, ami külön kihívást jelent.

A Generation szekcióban az eltérő műfajok miatt sem könnyen összemérhetők a filmek. Egy filmfesztivál sosem futóverseny, ahol pontosan mérhetők a teljesítmények, hanem a nemzetközi zsűri egyéni ízlése fog dönteni.

Boronyák Rita