A Berlinale-kedvenc Bucsi Réka rövidfilmes zsűritagként tér vissza a fesztiválra

Bucsi Réka kétévente visszatér a Berlinaléra, ám idén nem új filmmel érkezik a német fesztiválra, hanem a Berlinale Shorts zsűritagjaként.

A cikk eredeti, angol nyelvű változata a Hungarian Film Magazin 2020. Berlinale számában jelent meg.

Bucsi Réka először 2014-ben szerepelt a Berlinalén, amikor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmje, a Symphony No. 42 bekerült a Berlinale Shorts versenyprogramjába, a fesztiválkörútja csúcsaként pedig Oscar-shortlistes is lett. Két évvel később az első független filmjével, a francia-magyar koprodukcióban készült LOVE-val tért vissza, 2018-ban pedig ismét a versenyprogramban szerepelt Solar Walk című rövidfilmjével, mely elnyerte az Audi Short Film Awardot. „Még sosem kaptam ekkora elismerést a munkámért” – kommentálta Bucsi a díjat, aki idén negyedszerre vesz részt a Berlinalén, de nem új filmmel, hanem a Berlinale Shorts zsűritagjaként fog rövidfilmeket nézni és díjazni. Bucsi nagyon izgatott a zsűrizés miatt: „Óriási megtiszteltetés zsűritagként visszatérni a Berlinaléra. Mostanra már elég jól ismerem a fesztivált, a szervezők nagyon kedvesek és igazán profik. Szeretem az egész hangulatát, és azt az izgalmat, hogy az alkotók jelenlétében láthatjuk először nagyvásznon a filmjeiket. Filmkészítőként ez nagyon inspiráló számomra, és arra ösztönöz, hogy folytassam a munkámat, még akkor is, ha néha elakadok. Szeretek elvegyülni a sok filmőrült között, és remélem, hogy érnek majd meglepetések a Berlinale Shorts programjában.” Bucsi nem újonc a fesztiválzsűrizésben, de nagyon várja már a berlinalés élményt: „a Berlinale megváltoztatta az életemet azzal, hogy felfigyelt a munkámra. Egy ilyen helyzetben lenni, hogy én döntök rövidfilmek sorsáról, nagy felelősség, amit nem veszek félvállról” – mondta el Bucsi, és hozzátette, hogy a filmekre fog koncentrálni, és arra a sokféle érdekes nézőpontra, amit remélhetőleg ábrázolnak.

Bucsi Réka

De nem Bucsi Réka az első magyar filmkészítő, akit a Berlinale fő zsűrijébe hívtak. A fesztivál 70 éves története alatt összesen nyolc magyar rendező (négy nő és négy férfi) zsűrizett. A legelső Mészáros Márta volt 1976-ban, egy évvel azután, hogy első női rendezőként elnyerte az Arany Medvét az Örökbefogadás című filmjével. Ez volt a legelső magyar film, amely a Berlinalén szerepelt. Mészáros 1987-ben a Napló szerelmeimnek című filmjéért nyert Ezüst Medvét, majd 2007-ben megkapta a Berlinale Kamera díjat is. A második magyar filmkészítő, aki a Berlinalén zsűrizett, Gábor Pál (Angi Vera, Hosszú vágta) volt 1979-ben, a harmadik pedig a cannes-i kedvenc Makk Károly (Liliomfi, Szerelem) 1980-ban. 1982-ben Lugossy Lászlót hívták meg zsűrizni, aki három évvel később megkapta az Ezüst Medve-díjat a Szirmok, virágok, koszorúk című filmjéért. 1985-ben Szabó István zsűrizett a nemzetközi versenyben, aki 1982-ben elnyerte az Oscar-díjat a Mephistóval, 1980-ban pedig az Ezüst Medvét a Bizalom című játékfilmmel. (Szabó 1992-ben tért vissza a Berlinaléra, ekkor megkapta a zsűri nagydíját is az Édes Emma, Drága Böbe című filmjéért.) 1990-ben Gyarmathy Líviát (Ismeri a Szandi-Mandit?), 1992-ben pedig Enyedi Ildikót hívták zsűrizni a német fesztiválra, aki később, 2017-ben elnyerte az Arany Medvét a Testről és lélekről című alkotásával.

1976 és 1992 között tehát összesen hét magyar filmkészítő zsűrizett a Berlinalén. Idén, 28 év után újra magyar alkotót hívtak meg. Bucsi Réka sok mindenben első, például az első magyar rendező, aki a Berlinale Shorts programban zsűrizik, a 31 évével a legfiatalabb zsűriző magyar filmkészítő, és az első magyar animációs alkotó, aki a Berlinale fő zsűrijének tagja.

Symphony no. 42

Bucsi kétségkívül a leghíresebb magyar animációs rendező, aki már pályája elején óriási sikereket ért el. Symphony No. 42 című MOME diplomafilmje Oscar-shortlistes lett 2015-ben, amikor a rendező még csak 26 éves volt. Filmjeit többek közt a Berlinaléra, az amerikai SXSW és Sundance fesztiválokra, valamint a francia annecy-i fesztiválra válogatták be, és összesen több mint 60 díjat nyertek. Első független filmje, a szerelem sokféleségét bemutató LOVE a magyar Boddah és a francia Passion Paris koprodukciójában készült. A film számos díjat elnyert, többek közt az Oscar-kvalifikáló RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének díját a legjobb animációs filmért, 2017-ben pedig az Európai Filmdíj jelöltjei között is szerepelt.

Alkotóként a francia Passion Paris képviseli Bucsit, aki 2017-ben néhány hónapot Viborgban töltött. Itt a nemzetközi csapatával elkészítettek egy 50 perces háttéranimációt a dán Aarhus Jazz Orchestra élő koncertjéhez. A Solar Walk című projektben minden megtalálható, ami Bucsit jellemzi: sci-fi elemek, szürrealizmus, sok-sok játékosság és kísérletező kedv. Ebből a háttéranimációból készített egy 20 perces rövidfilmet ugyanezzel a címmel, melynek premierje a 68. Berlinalén volt, itt elnyerte az Audi Short Film Award-ot, később pedig az Oscar-kvalifikáló Nelvana Grand Prize-t az Ottawai Nemzetközi Filmfesztiválon, és még az animációs filmek Oscar-jának tartott Annie-díjra is jelölték.

A szerzői rövidfilmjei mellett Bucsi számos projekten dolgozik nemzetközi cégekkel, többek közt az FX Networksnek, de készített promót az Adult Swim csatornának a Rick & Morty negyedik évadához, a Cartoon Network pedig a Pindúr Pandúrok 20 éves jubileumára kérte fel másik négy női alkotóval együtt, hogy készítsenek egy rövid animációt az évfordulóra. Ezen kívül számos előadáson szerepelt szerte a világon, többek közt a Pictoplasma fesztiválon Berlinben és New Yorkban, valamint a stuttgarti FMX-en, legutóbb pedig workshopot tartott a CalArts-on (California Institute of the Arts), Amerika egyik legnagyobb művészeti egyetemén.