5 éves lett a Filmesgyakornok, ahol egy jó „match” -ből sokat profitálhatnak a fiatalok

Öt évvel ezelőtt indította útjára a Nemzeti Filmintézet elődje, a Filmalap a Filmesgyakornok ingyenes, online platformot, ahol a pályakezdők ígéretes és izgalmas filmes munkákra bukkanhatnak. Magyarországon ez az első és egyetlen felület, ahol a producerek és a gyakornokok közvetlen összeköttetésben állnak, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy eligazodjanak a filmkészítés különböző területein.

Zákonyi S. Tamás producer, a Filmesgyakornok.hu ötletgazdája szerint a szakalkalmazotti pozíciók nagy részében nincsen elég szakember, aki kellő gyakorlattal, angol nyelvtudással rendelkezne. A hazai filmipar, főként a Magyarországon gyártott külföldi produkciók miatt, évek óta jelentős szakemberhiánnyal küzd. Ezért is született meg a Filmesgyakornok ötlete, ahol nem csak képzési lehetőségekről és a filmes szakmákról tájékozódhatnak az érdeklődők, hanem szabad gyakorlati pozíciókra is jelentkezhetnek. A regisztrációhoz mindössze filmes tanulmányokra vagy korábbi produkciós tapasztalatra van szükség.  

Fiatal filmesek munka közben (Fotó: Török Dániel)

„A filmezés egy nagy csapat közös munkája. Egyes szakmák szinte kihalófélben vannak, mert semmilyen képzés nincs az adott területen. Amikor annak idején a programot elindítottuk több, hiánypótló szakképzéssel együtt, hamar bebizonyosodott, hogy jó döntés volt. A program beillesztésre került a Filmtörvénybe is, ezáltal kötelezővé vált bizonyos létszámú gyakornok alkalmazása a produkciókban.” –  mondta el Zákonyi.  

Keleti Valentina is gyakornokként került be a filmszakmai véráramba: „2020 nyarán lehetőséget kaptam, hogy Zákonyi S. Tamás mellett dolgozzak Deák Kristóf első mozifilmjében, Az unoká-ban. Producer asszisztens, valamint gyártásvezető asszisztens pozícióban is kipróbálhattam magamat, jelenleg a film utómunka koordinátoraként dolgozom, és továbbra is asszisztensként segítem Tamás munkáját.”  

Az unoka stábja (forrás: Facebook)

A Filmesgyakornokon az aktív producerek száma jelenleg 133, a gyakornokoké 814, és eddig összesen 445 esetben tudott elhelyezkedni fiatal filmes különböző produkciókban a platformnak köszönhetően. A jelentkezőknek a magyar mozifilmek, tévéfilmek és tévésorozatok mellett a Magyarországon készülő külföldi produkciókban is lehetőségük van részt venni. Jelenleg az RTL-en futó A mi kis falunk és Keresztanyu című sorozatokba keresnek gyakornokokat, de az is megtalálhatja a számításait, aki nemzetközi alkotásokban venne részt.  

„A magyarországi filmgyártás színvonala világviszonylatban is kiemelkedő, így évről évre emelkedik a hazánkba érkező külföldi produkciók száma. Ezzel együtt nő az igény az új stábtagok képzésére, az elméleti oktatás után a forgatásokon való gyakorlati tudás elsajátítására. A programban részt vevők testközelből láthatják minden részleg munkáját és a tapasztalatszerzésen túl kapcsolatokat is építhetnek, ami később hasznos lesz számukra, amikor kilépnek a filmes munkaerőpiacra.” — nyilatkozta Keresztes Felicián line producer, aki a kezdetek óta aktív felhasználója a Filmesgyakornoknak.  

Bővebben: https://filmesgyakornok.hu